Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zupa o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumianym kolorze, idealna dla miłośników kaczki. Do rosołu z kaczki najlepsze puszyste, delikatne w smaku kluseczki francuskie, ale można go podać z makaronem lub z małymi pierożkami z mięsem.
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 42
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 300
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2635
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1667
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14480
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 42
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 300
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2635
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1667
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14480
Składniki
Do dużego garnka (5 litrów) wlewamy 3l wody zimnej, wkładamy porcję rosołową z kaczki i indyka, dodajemy obraną i pokrojoną na części włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, cebulę w całości i w łupinie, lubczyk, solimy rosół (1 łyżka soli) i dodajemy 1 czubatą łyżeczkę cukru. Doprowadzamy całość do wrzenia, gotujemy na wolniutkim ogniu (rosół ma tylko pyrkać ), zbieramy szumowiny.
Gotujemy zupę ok. 3 godzin, aż zacznie wydobywać się z garnka piękny aromat rosołu. Na koniec doprawiamy ostatecznie do smaku solą, pieprzem i ewentualnie maggi. Rosół przecedzamy. Na talerze wykładamy makaron, dajemy marchewkę i rosół. Posiekaną zieloną pietruszką posypujemy rosół już na talerzu!
Nasze rady:
Garnka z gotującym wywarem nie powinno się przykrywać pokrywką, rosół będzie klarowny.
Nie wszyscy szumują rosół, szumowiny i tak opadną na dno garnka, a zupa nie mętnieje od szumowin, wystarczy dać jej ” odpocząć” 15 min po ugotowaniu. Tak robiły nasze babcie, odstawiając gotowy rosół na brzeg kuchni. Rosół nabierał ” mocy ” i pięknie się klarował.
Cukier można dodać do rosołu, ale też nie trzeba. W naszym domu dodawało się cukier (pomimo dużej ilości marchewki, która daje słodycz zupie) do rosołu z kaczki, a także do wszelkich kwaśnych zup, takich jak pomidorowa, ogórkowa czy kapuśniak.