Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosolnik zwany potocznie Rossolnikiem, jest to treściwa i sycąca zupa, która doskonale rozgrzeje każdego zarówno w chłodne dni jak i wzmocni po kuracji antybiotykowej, w chorobie czy zwyczajnie jest "lekiem" na kaca. To danie rodem z terenów dawnej Rusi - obecnie część Ukrainy, Białoruś, Rosja a nawet wschodnia Polska. Rosolnik dawniej i obecnie bywa przyrządzany na dzień po hucznych zabawach, imprezach np. (wesele, sylwester itp..) Stąd też mają wzięcie jego inne nazwy – zupa Kac czy Kalya. Z tą różnicą , że Kalya jest gotowana na bazie bulionu rybnego i podawana z kawiorem. Tradycyny rosolnik to piewotnie zupa na bazie bulionu drobiowego i podrobów drobiowych acz z czasem zaczęto dodawać także inne rodzaje mięsiwa. Grunt że zupa powinna być nie tylko kwaśna, ale pikantna. Przepisów na Rosolnik jest bez liku, jako że każdy "Grajdół" / wieś / miasteczko ma swój własny sposób. Istotą jest bulion rozgrzewający mięsny / rybny i kwas z kiszonych warzyw (najczęściej ogórków) ale nie tylko . Mnie bardzo pasuje wersja Bezglutenowa - zamiast kaszy i kiszonych ogórków proponuję młodą kiszoną kukurydzę która ma same zalety smakowe wraz z dodatkiem bezglutenowego makaronu i świeżych ziół.
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 35
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 101
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 25
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 41
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 35
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 101
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 25
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 41
Składniki
Mięso drobiowe i poroby uporzednio należy opłukać pod bierzącą wodą i przełożyć do garnka i zalewać ok. 9 szklanek zimnej wody. Po czym należy dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Doprowadzamy wywar do wrzenia a następnie powoli gotujemy /tak aby zupa zaledwie "mrugała"w czasie ok. 20-25 min. Można w tym czasie cedzakiem zebrać szumowiny z powierzchni zupy (te powstaną gdy będziemy gotować bez przykrycia) - kiedy gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, powstałem podciśnienie spowoduje, że szumowiny nie będą tak intensywnie się zbierały. Marchew, pietruszkę wraz z selerem oczyszczamy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru i pichcimy kolejne 20 minut. Dodajem też drobno posiekany czosnek. Gotujemy wszystko do miękkości. Na samym końcu niemalże dodajemy młode kolby kiszonej kukurydzy (mogą być same ziarna jeśli mamy kiszone ziarna tylko). Dolewamy także zalewę ze słoika z kiszoną kukurydzą i najlepiej wlewać to małymi porcjami, tak aby nie przesadzić z kwasowością. Całość dobrze jest doprawi ostatecznie do smaku, pieprzem i solą i zgotować 2-5 min Gorącą zupę podajemy jako samodzielnie danie obiadowe np. z makaronem bezglutenowym i dodatkiem siekanych świeżych ziół. Można też zupę popijać jako wywar na kaca przez cały dzień.