Do góry

Zupy Przepis na:

Rumuńska zupa z mięsnymi kulkami

Rumuńska zupa z mięsnymi kulkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 403

Przepis na zupę otrzymałam od moich rumuńskich przyjaciół. Jest to bardzo prosty przepis, zupa znakomicie smakuje np. z chlebem.

Składniki

  • 50 dkg żeberek, lub kości wieprzowych
  • 30 dkg kiełbasy, np. Śląskiej
  • mielone mięso wieprzowe
  • 10 dkg ryżu
  • 1 cebula
  • pół główki czosnku
  • przyprawa np. wegeta
  • Kostka rosołowa
  • Sól
  • Pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotować 2 litry wody z żeberkami. Dodać kostkę rosołową, przyprawę, posolić, dodać trochę pieprzu.

  2. Na patelni rozgrzać olej, pokroić cebulę i czosnek, pokroić kiełbasę w kostkę, dodać na patelnię, smażyć. Pod koniec smażenia dodać trochę mąki.

  3. Gdy zasmażka jest gotowa wlać do gotującej wody i żeberek.
    Przygotować 50dkg mięsa mielonego i 30 dkg ryżu. Zmieszać i uformować kulki z mięsem i ryżem.

  4. Dodać do gotującego wywaru i gotować wszystko ok. 20 minut.
    Gdy żeberka są miękkie, a ryż w kulkach jest dostatecznie miękki, zupa jest gotowa. Można dodać śmietany, ale niekoniecznie.

  5. Zupa smakuje z pieczywem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń