Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tajska zupa z kurczakiem"
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 355
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1208
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1271
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 355
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1208
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1271
Składniki
Trawę cytrynową potnij na 4 cm kawałki i lekko rozbij nożem, aby wydobyć z niej aromat. Mięso umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Umyte marchewki pokrój w talarki. Papryczkę umyj i pokrój w plasterki. Jeśli nie chcesz by zupa była zbyt ostra, usuń z niej pestki.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, czosnek oraz papryczkę i, mieszając, smaż około 3 min. Następnie dodaj pokrojone mięso, smaż jeszcze 5 minut. Całość zalej bulionem, dodaj trawę cytrynową, sos rybny, imbir, marchewkę oraz kurkumę. Gotuj 20-30 minut.
Gdy mięso i marchew będą już miękkie, z zupy wyjmij trawę cytrynową. Wlej mleczko kokosowe, sok z limonki i podgrzewaj jeszcze kil- ka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę przelej do miseczek, posyp posiekanym szczypiorkiem. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
40 minut. Porcja: 230 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie