Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tajska zupa z kurczakiem"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 448
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13127
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 101
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 448
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13127
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 101
Składniki
Trawę cytrynową potnij na 4 cm kawałki i lekko rozbij nożem, aby wydobyć z niej aromat. Mięso umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Umyte marchewki pokrój w talarki. Papryczkę umyj i pokrój w plasterki. Jeśli nie chcesz by zupa była zbyt ostra, usuń z niej pestki.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, czosnek oraz papryczkę i, mieszając, smaż około 3 min. Następnie dodaj pokrojone mięso, smaż jeszcze 5 minut. Całość zalej bulionem, dodaj trawę cytrynową, sos rybny, imbir, marchewkę oraz kurkumę. Gotuj 20-30 minut.
Gdy mięso i marchew będą już miękkie, z zupy wyjmij trawę cytrynową. Wlej mleczko kokosowe, sok z limonki i podgrzewaj jeszcze kil- ka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę przelej do miseczek, posyp posiekanym szczypiorkiem. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
40 minut. Porcja: 230 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie