Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tajska zupa z owocami morza"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1055
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 43
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1055
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 43
Składniki
Bulion podgrzej w rondlu, dodaj posiekaną dymkę, pastę curry, papryczki chili, imbir i cukier – zagotuj i potrzymaj jeszcze chwilę na gazie.
Następnie wlej mleko kokosowe, sok z limonki, sos rybny, dosyp sól, pieprz, a na koniec dodaj krewetki. Wszystko gotuj jeszcze 5 minut. Zupę podawaj z ryżem jaśminowym lub makaronem sojowym (przygotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu), posypaną siekaną kolendrą i dymką.
Jak obrać krewetki ?
Chwyć główkę palcami. Jednym ruchem ukręć ją i oderwij. Teraz oderwij nóżki, a potem chwyć krewetkę w obie dłonie i kciukami rozerwij wzdłuż pancerzyk.
Za pomocą noża natnij krewetkę wzdłuż zewnętrznej krawędzi (5–6 mm). Rozchyl nacięcie i palcami lub wykałaczką usuń ciemną żyłkę, czyli jelito (inaczej potrawa będzie gorzka).Źródło: Show