Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tajska zupa z owocami morza"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 225
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 90
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 24
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 225
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 90
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 24
Składniki
Bulion podgrzej w rondlu, dodaj posiekaną dymkę, pastę curry, papryczki chili, imbir i cukier – zagotuj i potrzymaj jeszcze chwilę na gazie.
Następnie wlej mleko kokosowe, sok z limonki, sos rybny, dosyp sól, pieprz, a na koniec dodaj krewetki. Wszystko gotuj jeszcze 5 minut. Zupę podawaj z ryżem jaśminowym lub makaronem sojowym (przygotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu), posypaną siekaną kolendrą i dymką.
Jak obrać krewetki ?
Chwyć główkę palcami. Jednym ruchem ukręć ją i oderwij. Teraz oderwij nóżki, a potem chwyć krewetkę w obie dłonie i kciukami rozerwij wzdłuż pancerzyk.
Za pomocą noża natnij krewetkę wzdłuż zewnętrznej krawędzi (5–6 mm). Rozchyl nacięcie i palcami lub wykałaczką usuń ciemną żyłkę, czyli jelito (inaczej potrawa będzie gorzka).Źródło: Show