Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajską kokosową zupę pokochaliśmy od pierwszego spróbowania, u nas była to Tom Kha z warzywami. Bo jako wegetarianie nie jemy drobiu (czyli tom kha gai) ani krewetek (tom kha kung). Czasem do tajskiej zupy dodaję tofu, innym razem orzechy nerkowca albo jakieś grzyby. Shimeji, pieczarki, boczniaki, shiitake, grzyby słomiane – to są te grzyby, które najlepiej sprawdzają się w azjatyckich potrawach. Idealnie by było, gdyby były świeże, ale suszone lub z puszki też się sprawdzą. To jest dobra wiadomość dla osób, które nie mieszkają w wielkim mieście.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6977
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6977
Składniki
Warzywa mogą być bardzo różne. Tym razem użyłam żółtej fasolki szparagowej, kalafiora i batata w równych częściach, w sumie 1 kg warzyw. Dodałam też nerkowce.
Przygotuj główne składniki, a więc umyj, obierz i pokrój warzywa w spore kawałki (ale nie aż tak duże, jak do curry). Jeśli chcesz użyć tofu, to osusz je przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrój w sporą kostkę. Z nerkowcami lub grzybami nic nie musisz robić, tylko duże kapelusze warto pokroić na mniejsze kawałki.
W głębokim rondlu rozgrzej łyżkę tłuszczu,
a następnie podsmaż na nim pastę Tom Kha.
Mieszaj i podgrzewaj do chwili, aż zacznie pachnieć.
Teraz do rondla dodaj warzywa i orzechy lub tofu. Podsmażaj wraz z pastą przez 2-3 minuty.
Dodaj wrzącą wodę lub bulion, przykryj rondel i gotuj wszystko przez kwadrans.
Dodaj do rondla dwie puszki mleka kokosowego, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Niech się zupa Tom Kha gotuje jeszcze przez 5-10 minut.
W międzyczasie dodaj do smaku wszystkie przyprawy, czyli cukier, pieprz i ostrą paprykę. A także sos rybny lub jasny sos sojowy. Spróbuj i sprawdź, czy nie trzeba dodać szczypty soli do smaku. W razie potrzeby możesz też dodać nieco soku z limonki lub cytryny. Doprawiaj tak, żeby Tobie smakowało, pamiętając, że Tom Kha z warzywami ma być delikatna w smaku, słodko-kwaśna i tylko z lekkim dodatkiem ostrości. Przyprawianie zupy nie jest trudne, lecz nie ukrywam, że okazuje się znacznie łatwiejsze, gdy się choć raz spróbowało tajskiej zupy w jakimś sprawdzonym miejscu.
Zupę możesz podać bez dodatków, posypaną jedynie wybraną natką. Nam spośród ziół najlepiej smakuje tajska bazylia albo natka pietruszki, bo wciąż nie nauczyliśmy się lubić natki kolendry.
Jeśli danie ma być bardziej sycące i stanowić cały obiad, to warto podać zupę z makaronem ryżowym albo z ryżem ugotowanym na sypko. My zazwyczaj wybieramy ryż, gotowany zawsze bez dodatku soli.
Zupa jest bardzo aromatyczna i smaczna, a przy okazji bezglutenowa. A nasza domowa Tom Kha jest też wegańska, bo gotuję ją z roślinnych składników. Nie znajdziesz tu kurczaka, ryby ani krewetek, choć oczywiście można je dodać do zupy po odpowiedniej obróbce.
Bo tajska zupa kokosowa jest niezwykle uniwersalnym daniem. Smacznego!