Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna węgierska zupa rybna halászlé uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne, ale warto poświecić nieco czasu, by skosztować tego aromatycznego, rozgrzewającego specjału.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Opraw rybę. Odłóż kawałki filetów o wadze około ½ kg. Oprósz solą i pieprzem. Resztki ryby (płetwy, ości itp.) zalej wodą, dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa korzeniowe, ziele angielskiej i listki laurowe. Gotuj wywar na wolnym ogniu przez około 2 godziny, co pewien czas usuwając szumowiny. Gotowy wywar odcedź przez gęste sito lub gazę.
Umyj czerwoną paprykę, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut – aż skórka będzie mocno przypieczona. Odstaw pod przykryciem do przestudzenia.
Pokrój drobno cebulę i zeszklij na głębokiej patelni na oleju, z dodatkiem sproszkowanych papryk i drobno posiekanej papryczki chili. Pod koniec smażenia dodaj do cebuli i papryk przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze przez pół minuty.
Zalej zawartość patelni passatą pomidorową. Obierz papryki czerwone ze skórki, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój i dodaj do zawartości patelni. Duś przez chwilę.
W dużym garnku połącz zawartość patelni z wywarem rybnym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do garnka filety z karpia i gotuj zupę na wolnym jeszcze przez około godzinę. Pod koniec gotowania dopraw odrobiną cukru.
Przed podaniem węgierską zupę rybną możesz zabielić odrobiną kwaśnej śmietany i ozdobić posiekaną natką pietruszki.