Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna węgierska zupa rybna halászlé uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne, ale warto poświecić nieco czasu, by skosztować tego aromatycznego, rozgrzewającego specjału.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 41
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 113
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 29
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 41
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 113
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 29
Składniki
Opraw rybę. Odłóż kawałki filetów o wadze około ½ kg. Oprósz solą i pieprzem. Resztki ryby (płetwy, ości itp.) zalej wodą, dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa korzeniowe, ziele angielskiej i listki laurowe. Gotuj wywar na wolnym ogniu przez około 2 godziny, co pewien czas usuwając szumowiny. Gotowy wywar odcedź przez gęste sito lub gazę.
Umyj czerwoną paprykę, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut – aż skórka będzie mocno przypieczona. Odstaw pod przykryciem do przestudzenia.
Pokrój drobno cebulę i zeszklij na głębokiej patelni na oleju, z dodatkiem sproszkowanych papryk i drobno posiekanej papryczki chili. Pod koniec smażenia dodaj do cebuli i papryk przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze przez pół minuty.
Zalej zawartość patelni passatą pomidorową. Obierz papryki czerwone ze skórki, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój i dodaj do zawartości patelni. Duś przez chwilę.
W dużym garnku połącz zawartość patelni z wywarem rybnym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do garnka filety z karpia i gotuj zupę na wolnym jeszcze przez około godzinę. Pod koniec gotowania dopraw odrobiną cukru.
Przed podaniem węgierską zupę rybną możesz zabielić odrobiną kwaśnej śmietany i ozdobić posiekaną natką pietruszki.