Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj obiecany przepis na żurek. Już od kilku lat gości na moim Wielkanocnym stole i za każdym razem wychodzi rewelacyjnie. Podstawą jego jest domowy zakwas, który jest już gotowy i czeka cierpliwie w lodówce, aż go użyję. Już nie mogę się doczekać smaku tej świątecznej zupy. Zapraszam!
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 96
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 157
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2563
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 96
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 157
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2563
Składniki
Cebulę obrać, dwie z nich pokroić w kosteczkę, a drugie dwie w pióra. Boczek pokroić w drobne paseczki i podsmażyć razem z cebulką pokrojoną w kosteczkę na rozgrzanym maśle. Zagotować wodę razem z pokrojoną w pióra cebulą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gorącej wody dodać nakłutą białą kiełbasę (powinna być zanurzona), parzyć ją na małym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie wyciągnąć kiełbasę i gdy trochę ostygnie, pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Do wody po kiełbasie dodać ziemniaki i podsmażoną cebulkę z boczkiem, gotować do miękkości. Następnie wlać zakwas i gotować przez kilka minut. Żurek zabielić śmietanką, dodać chrzan wymieszany z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
Gotowy żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Smacznego :)