Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj obiecany przepis na żurek. Już od kilku lat gości na moim Wielkanocnym stole i za każdym razem wychodzi rewelacyjnie. Podstawą jego jest domowy zakwas, który jest już gotowy i czeka cierpliwie w lodówce, aż go użyję. Już nie mogę się doczekać smaku tej świątecznej zupy. Zapraszam!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 220
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 945
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4040
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 220
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 945
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4040
Składniki
Cebulę obrać, dwie z nich pokroić w kosteczkę, a drugie dwie w pióra. Boczek pokroić w drobne paseczki i podsmażyć razem z cebulką pokrojoną w kosteczkę na rozgrzanym maśle. Zagotować wodę razem z pokrojoną w pióra cebulą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gorącej wody dodać nakłutą białą kiełbasę (powinna być zanurzona), parzyć ją na małym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie wyciągnąć kiełbasę i gdy trochę ostygnie, pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Do wody po kiełbasie dodać ziemniaki i podsmażoną cebulkę z boczkiem, gotować do miękkości. Następnie wlać zakwas i gotować przez kilka minut. Żurek zabielić śmietanką, dodać chrzan wymieszany z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
Gotowy żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Smacznego :)