Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z dawien dawna wiadomo, że dobry wigilijny barszcz powinien być robiony na zakwasie. Buraczanym zakwasie! O tym, jak zrobić zakwas z buraków, pisałam już wielokrotnie. Podawałam przepisy podstawowe, z włoszczyzną, bez ostrych przypraw i inne.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8186
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8186
Składniki
Jeśli nie masz gotowego bulionu – ugotuj wywar z wymienionych warzyw i przypraw. Po odcedzeniu jarzyny możesz wykorzystać do zrobienia tradycyjnej sałatki z majonezem albo na wiele innych sposobów. Na bulion warzywny potrzebne będą: 1 litr wody (ciut więcej, bo trochę wyparuje podczas gotowania) 3 średnie marchewki 1 nieduża pietruszka 1 por – tylko ciemnozielone liście ¼ korzenia selera 1 łyżka oleju o neutralnym smaku ziarenka pieprzu, ziela angielskiego (po kilka) i listek laurowy sól do smaku
Wyszoruj buraki. Obierz je i pokrój na ćwiartki, a jeśli są bardzo duże – to na więcej części. Buraki włóż do garnka z wrzącą wodą, dodaj kilka listków laurowych i nieco ziaren ziela angielskiego, sól i ze 3 łyżki octu jabłkowego. Buraki gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem do całkowitej miękkości – to może potrwać 1-1,5 godziny, zależnie od wielkości kawałków. Ugotowane buraki odcedź. Wywar zużyjesz do barszczu, a z buraczków zrobisz inne pyszności.
W dużym garnku połącz bulion warzywny, wywar z suszonych grzybów, olej i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj jeszcze majeranek, cukier, mielony pieprz i roztarty czosnek, gotuj przez 5 minut. Teraz dodaj gorący wywar z buraków, zagotuj ponownie. Na koniec dodaj zakwas buraczany i już tylko podgrzej trochę, staraj się nie zagotować barszczu (po zagotowaniu straci kolor!). Spróbuj, czy Ci smakuje. W razie potrzeby dodaj trochę cukru, pieprzu, soli, ewentualnie więcej zakwasu z buraczków. Barszcz ma smakować Tobie, tu nie da się wszystkiego dokładnie wyliczyć. My lubimy dość słodki i ostry, ale może Ty wolisz bardziej kwaśny? Na koniec dobra rada – jeśli uważasz, że barszczykowi czegoś brakuje, a nie wiesz czego – jest to prawdopodobnie szczypta soli. Ona ostatecznie zharmonizuje wszystkie smaki.
Z czym podawać barszcz? Tu tradycje w różnych domach bywają różne. Z uszkami, z makaronem, z kołdunami (ale to raczej nie w wigilię, tylko w święta). Z ziemniakami, z pasztecikiem, z paluszkiem, z osobno ugotowaną fasolą. Albo po prostu bez dodatków – w filiżance, bulionówce albo kubku – do popijania. Nie ma sztywnych reguł.