Do góry

Zupy Przepis na:

Wigilijny barszcz na zakwasie

Wigilijny barszcz na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 3493

Dodano:

Odsłon: 623

Z dawien dawna wiadomo, że dobry wigilijny barszcz powinien być robiony na zakwasie. Buraczanym zakwasie! O tym, jak zrobić zakwas z buraków, pisałam już wielokrotnie. Podawałam przepisy podstawowe, z włoszczyzną, bez ostrych przypraw i inne.

Składniki

  • 1 kg buraków + ok. 1 litr wody + trochę octu jabłkowego, który pomoże zachować kolor buraczków podczas gotowania
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • 1 litr wywaru warzywnego – może to być bardzo esencjonalny bulion z obierek albo świeżo ugotowany wywar
  • 3 łyżki neutralnego oleju
  • 1 szklanka wywaru z suszonych grzybów
  • około 1/2 litra zakwasu buraczanego (czyli do smaku)
  • łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku – roztarte
  • 2-4 łyżki cukru (znów do smaku, my lubimy, gdy barszcz jest lekko słodki)
  • sporo mielonego pieprzu
  • około 2 łyżeczek soli (do smaku)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeśli nie masz gotowego bulionu – ugotuj wywar z wymienionych warzyw i przypraw. Po odcedzeniu jarzyny możesz wykorzystać do zrobienia tradycyjnej sałatki z majonezem albo na wiele innych sposobów.

    Na bulion warzywny potrzebne będą:

    1 litr wody (ciut więcej, bo trochę wyparuje podczas gotowania)
    3 średnie marchewki
    1 nieduża pietruszka
    1 por – tylko ciemnozielone liście
    ¼ korzenia selera
    1 łyżka oleju o neutralnym smaku
    ziarenka pieprzu, ziela angielskiego (po kilka) i listek laurowy
    sól do smaku

  2. Wyszoruj buraki. Obierz je i pokrój na ćwiartki, a jeśli są bardzo duże – to na więcej części. Buraki włóż do garnka z wrzącą wodą, dodaj kilka listków laurowych i nieco ziaren ziela angielskiego, sól i ze 3 łyżki octu jabłkowego. Buraki gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem do całkowitej miękkości – to może potrwać 1-1,5 godziny, zależnie od wielkości kawałków. Ugotowane buraki odcedź. Wywar zużyjesz do barszczu, a z buraczków zrobisz inne pyszności.

  3. W dużym garnku połącz bulion warzywny, wywar z suszonych grzybów, olej i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj jeszcze majeranek, cukier, mielony pieprz i roztarty czosnek, gotuj przez 5 minut. Teraz dodaj gorący wywar z buraków, zagotuj ponownie. Na koniec dodaj zakwas buraczany i już tylko podgrzej trochę, staraj się nie zagotować barszczu (po zagotowaniu straci kolor!). Spróbuj, czy Ci smakuje. W razie potrzeby dodaj trochę cukru, pieprzu, soli, ewentualnie więcej zakwasu z buraczków. Barszcz ma smakować Tobie, tu nie da się wszystkiego dokładnie wyliczyć. My lubimy dość słodki i ostry, ale może Ty wolisz bardziej kwaśny? Na koniec dobra rada – jeśli uważasz, że barszczykowi czegoś brakuje, a nie wiesz czego – jest to prawdopodobnie szczypta soli. Ona ostatecznie zharmonizuje wszystkie smaki.

  4. Z czym podawać barszcz? Tu tradycje w różnych domach bywają różne. Z uszkami, z makaronem, z kołdunami (ale to raczej nie w wigilię, tylko w święta). Z ziemniakami, z pasztecikiem, z paluszkiem, z osobno ugotowaną fasolą. Albo po prostu bez dodatków – w filiżance, bulionówce albo kubku – do popijania. Nie ma sztywnych reguł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 grudnia 2018 Pyszny barszcz, a zawartość ostatniej foty powoduje wzmożone łaknienie, super :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń