Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Adam Borowicz, pasjonat gotowania i juror programu Family Food Fight, dzieli się przepisem na wigilijny bulion rybny. Jego dziadek, pochodzący z województwa kujawsko-pomorskiego, przygotowywał taki wywar, aby żadna część karpia nie marnowała się podczas świąt. Polecamy, bo smak jest niezwykle aromatyczny.
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 336
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 124
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 52
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 172
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 336
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 124
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 52
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 172
Składniki
Kręgosłupy dokładnie wypłukać, a z łbów wyciąć czerwone części skrzeli.
Warzywa pokroić na kawałki. Do dużego garnka włożyć części rybne, warzywa i przyprawy.
Zalać zimną wodą - na wysokość około czterech centymetrów powyżej składników. Dodać kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy. Powoli podgrzewać.
Kiedy wywar się zagotuje, zbierać szumowiny tworzące na wierzchu szarą pianę.
Dodać dosłownie odrobinę soli (mniej niż zazwyczaj), ponieważ wywar odparuje. Łatwiej potem dosolić właściwą zupę, niż walczyć z przesoleniem. Gotować odkryty, na małym ogniu, unikać mocnego wrzenia.
Po około półtorej godzinie gotowania wyłączyć. Przestudzony wywar odcedzić na sicie przez gęstą gazę (nawet dwukrotnie). Dodać swojskich grzanek z bułki maślanej, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!