Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wykwintna zupa porowa z wędzonym łososiem"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1354
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12387
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15532
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1354
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12387
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15532
Składniki
Por oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w krążki. Obrane ziemniaki, umyj, osusz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, również drobno poszatkuj.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć por, cebulę oraz pokrojone ziemniaki, przesmaż. Zalej wywarem warzywnym (może być z kostki). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
Rozwiń płat ciasta francuskiego. Łososia pokrój w cienkie plasterki, 1/3 odłóż. Resztę rozłóż na cieście. Posyp startym żółtym serem oraz łyżką posiekanego drobno koperku. Zroluj ciasto, odstaw do schłodzenia. Pokrój w plasterki. Piecz około 25 minut w temp. 190 st.
Zupę połącz ze śmietaną, dopraw gałką, solą oraz pieprzem, zmiksuj na krem (odłóż część ziemniaków i pora). Podawaj ze ślimaczkami z ciasta francuskiego, paskami łososia i resztą warzyw.
Czas ok. 60 min; porcja – 570 kcal, cena 4,30 złŹródło: Świat kobiety