Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie mam do was pytanie czy lubicie skóry wieprzowe ? Ja uwielbiam a to za sprawą tego że kiedyś mama hodowała świnki i robiła nam różne przetwory, a ze skór robiła nam albo galaretę albo dodawała do zup jak ja dziś. Możecie mnie krytykować ale my lubimy skóry i to bardzo, podawałam nawet przepis na flaki ze skór wieprzowych. Mojej przyjaciółki mąż jest kucharzem i byli bardzo zaskoczeni tym przepisem na flaki, stwierdził że nigdy nie jadł takich pysznych flaków.
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 178
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 391
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 190
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 178
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 391
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 190
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody, dodać skóry wieprzowe ( ja miałam mrożone ) oraz marchew pokrojona dowolnie, dodać również ziela angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości skór jeśli nie lubicie skór można dodać inne mięso. Jak już skóry są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz suszone warzywa i przyprawę z solą na początek tak około pół łyżki. Całość gotować do miękkości ziemniaków.
W czasie gdy zupa się gotuje a ziemniaki powoli zaczynają być miękkie, zrobić zacierki czyli mąkę rozrobić z wodą ( kiedyś nie było jajek i pamiętam jak mama robiła nam takie zacierki, są o wiele bardziej miękkie niż z jajkiem ). Gdy mamy już wymieszaną mąkę z wodą a ziemniaki są całkiem miękkie, widelec zamoczyć w zupie nabierać małą porcję ciasta zacierkowego.
Do gotującej się zupy dodać liście pora oraz wkładać małe kawałki ciasta zacierkowego ( najlepiej jak najmniejsze ponieważ w czasie gotowania ciasto podwoi swoją objętość ). Całość chwilkę pogotować na wolnym ogniu. Po chwili gotowania dodać natkę pietruszki oraz świeży koper.
Gdy zupa chwilę się pogotowała i zacierki są mięciutkie dodać pieprz naturalny i jeszcze chwilkę zagotować. Doprawić według swego smaku przyprawą z solą i zdjąć z ognia.
Zupa zacierkowa wyszła bardzo smaczna, jeśli ktoś nie lubi lub nie może zieleniny można pominąć ja nie wyobrażam sobie zup bez włoszczyzny i dużej ilości warzyw. Zupę przed podaniem można dodatkowo posypać pieprzem naturalnym. Po więcej zdjęć zapraszam na mój blog Kuchnia domowa Agi.