Do góry

Zupy Przepis na:

Zacierkowa jak u mamy.

Zacierkowa jak u mamy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 346

Witajcie mam do was pytanie czy lubicie skóry wieprzowe ? Ja uwielbiam a to za sprawą tego że kiedyś mama hodowała świnki i robiła nam różne przetwory, a ze skór robiła nam albo galaretę albo dodawała do zup jak ja dziś. Możecie mnie krytykować ale my lubimy skóry i to bardzo, podawałam nawet przepis na flaki ze skór wieprzowych. Mojej przyjaciółki mąż jest kucharzem i byli bardzo zaskoczeni tym przepisem na flaki, stwierdził że nigdy nie jadł takich pysznych flaków.

Składniki

  • 600-700 g skór wieprzowych,
  • 1 marchew około 200 g,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 łyżka kopru,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 2 łyżki liści pora,
  • 1-1,5 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta
  • zacierki :
  • 5 sporych łyżek mąki pszennej,
  • 10 łyżek wody.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zacierkowa jak u mamy.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać skóry wieprzowe ( ja miałam mrożone ) oraz marchew pokrojona dowolnie, dodać również ziela angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości skór jeśli nie lubicie skór można dodać inne mięso. Jak już skóry są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz suszone warzywa i przyprawę z solą na początek tak około pół łyżki. Całość gotować do miękkości ziemniaków.

  2. W czasie gdy zupa się gotuje a ziemniaki powoli zaczynają być miękkie, zrobić zacierki czyli mąkę rozrobić z wodą ( kiedyś nie było jajek i pamiętam jak mama robiła nam takie zacierki, są o wiele bardziej miękkie niż z jajkiem ). Gdy mamy już wymieszaną mąkę z wodą a ziemniaki są całkiem miękkie, widelec zamoczyć w zupie nabierać małą porcję ciasta zacierkowego.

  3. Do gotującej się zupy dodać liście pora oraz wkładać małe kawałki ciasta zacierkowego ( najlepiej jak najmniejsze ponieważ w czasie gotowania ciasto podwoi swoją objętość ). Całość chwilkę pogotować na wolnym ogniu. Po chwili gotowania dodać natkę pietruszki oraz świeży koper.

  4. Gdy zupa chwilę się pogotowała i zacierki są mięciutkie dodać pieprz naturalny i jeszcze chwilkę zagotować. Doprawić według swego smaku przyprawą z solą i zdjąć z ognia.

  5. Zupa zacierkowa wyszła bardzo smaczna, jeśli ktoś nie lubi lub nie może zieleniny można pominąć ja nie wyobrażam sobie zup bez włoszczyzny i dużej ilości warzyw. Zupę przed podaniem można dodatkowo posypać pieprzem naturalnym. Po więcej zdjęć zapraszam na mój blog Kuchnia domowa Agi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń