Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Wielkanoc albo żurek, albo biały barszcz zagości na naszych stołach. Żurek jest bardziej ostry, a barszcz nieco delikatniejszy. Zakwas na żurek robimy z mąki żytniej, a na barszcz z mąki pszennej. Domowy zakwas jest smaczny, mocny, idealny na zupę.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 256
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 256
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Do litrowego słoika wsypać mąkę. Dodać obrany czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe. Nalać ciepłej, przegotowanej wody do 3/4 wysokości słoika. Pomieszać. Można dodać łyżkę kwasu spod kiszonych ogórków jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia. Słój przykryć gazą, albo bawełnianą ściereczką. Zawiązać sznurkiem, albo założyć gumkę. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. W tym czasie można poruszyć słoikiem kilka razy lub można pomieszać drewnianą łyżką. Po ukwaszeniu przechowywać w lodówce. Smacznego.