Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Wielkanoc albo żurek, albo biały barszcz zagości na naszych stołach. Żurek jest bardziej ostry, a barszcz nieco delikatniejszy. Zakwas na żurek robimy z mąki żytniej, a na barszcz z mąki pszennej. Domowy zakwas jest smaczny, mocny, idealny na zupę.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 260
Królowa grilla :)
Odsłon: 62
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 59
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 67
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 213
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 260
Królowa grilla :)
Odsłon: 62
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 59
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 67
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 213
Składniki
Do litrowego słoika wsypać mąkę. Dodać obrany czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe. Nalać ciepłej, przegotowanej wody do 3/4 wysokości słoika. Pomieszać. Można dodać łyżkę kwasu spod kiszonych ogórków jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia. Słój przykryć gazą, albo bawełnianą ściereczką. Zawiązać sznurkiem, albo założyć gumkę. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. W tym czasie można poruszyć słoikiem kilka razy lub można pomieszać drewnianą łyżką. Po ukwaszeniu przechowywać w lodówce. Smacznego.