Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na żur

Przepis dnia 2016-03-11
Zakwas na żur

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 2404

Dodano:

Odsłon: 14817

Zakwas idealny do Żurku, aromatyczny przygotowany własnoręcznie smakuje rewelacyjnie podczas śniadania Wielkanocnego.

Składniki

  • 8 łyżek mąki żytniej
  • 2 ząbki czosnku (obrane)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • nieduży korzeń chrzanu (obrać następnie zetrzeć na tarce)
  • kilka ziaren pieprzu
  • kromka razowego chleba
  • 1 l. przegotowanej letniej wody
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas na żur

Przygotowanie

  1. Do słoika lub glinianego naczynia wsypać mąkę, wlać wodę, dokładnie wymieszać aby nie było grudek, dodać resztę składników. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, raz dziennie dokładnie wymieszać. Zakwas jest gotowy po około siedmiu dniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 marca 2016 Czyżby dla autorki gatunek mąki był całkowicie obojętny?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń