Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, wiejska -bieda zupa, specjalność naszych babć. Potrzebujemy do niej ziemniaki, dobrą kiełbasę, cebulę, zakwas na żur i kilka przypraw. Zalewajkę gotujemy zaledwie pół godziny. Tyle czasu zajmuje nam jej przyrządzenie. Nasza zalewajka przeniosła nas w czasy dzieciństwa i wakacji u dziadków na wsi, gdzie wszystko było proste i piękne -pyszne jedzonko babcine, dużo świeżego powietrza i zabawa na łące, aż łza kręci się w oku na samo wspomnienie.
Smaczne danie :)
Odsłon: 564
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 922
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26102
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 178
Smaczne danie :)
Odsłon: 564
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 922
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26102
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 178
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy1,5 litrem wody. Wstawiamy na ogień, solimy (0,5 łyżeczki), dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Na tym etapie możemy dodać lubczyk mrożony, jeśli oczywiście mamy. Gotujemy ziemniaki do miękkości.
W tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim pokrojony w kostkę boczek i w półplasterki wędlinę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do zrumienionej wędliny. Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy całość chwilę, tak aby nie przypalić czosnku. Całe dobro z patelni dodajemy do gotujących się ziemniaków.
Na koniec wlewamy zakwas, wsypujemy majeranek i przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem, ewentualnie maggi.
Do zalewajki polecamy pajdę świeżego chleba z chrupiącą skórką!
Prosta, wiejska zalewajka gotowa!