Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekana zupa z dodatkami"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 462
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 181
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 462
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 181
Składniki
Cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół i posiekaj w poprzek na półplasterki o grubości około 2 mm. W dużym garnku roztop masło z oliwą. Zmniejsz ogień i dodaj cebulę. Mieszając, smaż ją na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny, aż cebula uzyska złoty kolor.
Zwiększ ogień, wlej wino i wymieszaj z cebulą. Gotuj przez 3 minuty, następnie dodaj wrzący bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj brandy i jeszcze chwilę pogotuj.
Ciasto francuskie rozmroź. Następnie rozwałkuj na płat o grubości około 3 mm. Wykrój z niego 4 okrągłe placki większe od misek, w których będziesz podawać potrawę.
Brzegi misek posmaruj rozkłóconym jajkiem i przykryj ciastem francuskim (jak pokrywką). Brzegi dociśnij. Resztę jajka rozprowadź na wierzch ciasta i posyp startym serem.
Miski z zupą wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C i piecz 7 minut, aż ciasto się zarumieni. Udekoruj szczypiorkiem lub natką pietruszki. Zupę podawaj od razu po przygotowaniu.Źródło: Na żywo