Złota zupa rybna
Składniki
- 80 dag filetu z dorsza
- 30 dag korpusów z ryb
- 1 włoszczyzna
- 3-4 ziemniaki
- 1 cytryna
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka oregano qszczypta szafranu lub kurkumy
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Składniki
- 80 dag filetu z dorsza
- 30 dag korpusów z ryb
- 1 włoszczyzna
- 3-4 ziemniaki
- 1 cytryna
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka oregano qszczypta szafranu lub kurkumy
- sól
- pieprz
- natka pietruszki

Etapy przygotowania
Dorsza umyj i osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godz.
Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki. Seler podsmaż na suchej patelni. Warzywa, korpusy z ryb oraz przyprawy (bez kurkumy) włóż do 1,3 l zimnej wody. Gotuj ok. 30 minut. Pod koniec gotowania włóż przygotowanego dorsza. Gdy zmięknie, wyjmij rybę oraz warzywa, bulion przecedź. Marchewkę i por pokrój w talarki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj oddzielnie, a gdy będą już miękkie, dodaj do wywaru rybnego wraz z marchewką i porem. Dołóż seler. Wsyp szafran lub kurkumę i zwiększ ogień, by zredukować wywar – zupa będzie bardziej esencjonalna. Pod koniec dodaj kawałki dorsza i gotuj jeszcze 5 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Czym zagęścić zupę?
Miłośnikom bardziej sycących zup proponujemy zdrowe sposoby zagęszczania!
•Zmiksowane warzywa: część warzyw z gotowania zmiksuj lub przetrzyj przez drobne sitko i połącz z zupą.
•Kaszka manna: pod koniec gotowania domieszaj kilka łyżek kaszki manny (lub kukurydzianej).
•Żółtka: żółtko rozmąć z kilkoma łyżkami przestudzonego wywaru lub zimnej wody i wlej wąską strużką do zupy. Nie gotuj już!
•Jogurt naturalny zamiast śmietany: musisz go również zahartować, czyli „zagrzać” kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Zupa może nabrać lekko kwaskowatego posmaku.Źródło: Naj
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1350
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 886
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1350
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 886


Składniki
- 80 dag filetu z dorsza
- 30 dag korpusów z ryb
- 1 włoszczyzna
- 3-4 ziemniaki
- 1 cytryna
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka oregano qszczypta szafranu lub kurkumy
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Dorsza umyj i osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godz.
Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki. Seler podsmaż na suchej patelni. Warzywa, korpusy z ryb oraz przyprawy (bez kurkumy) włóż do 1,3 l zimnej wody. Gotuj ok. 30 minut. Pod koniec gotowania włóż przygotowanego dorsza. Gdy zmięknie, wyjmij rybę oraz warzywa, bulion przecedź. Marchewkę i por pokrój w talarki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj oddzielnie, a gdy będą już miękkie, dodaj do wywaru rybnego wraz z marchewką i porem. Dołóż seler. Wsyp szafran lub kurkumę i zwiększ ogień, by zredukować wywar – zupa będzie bardziej esencjonalna. Pod koniec dodaj kawałki dorsza i gotuj jeszcze 5 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Czym zagęścić zupę?
Miłośnikom bardziej sycących zup proponujemy zdrowe sposoby zagęszczania!
•Zmiksowane warzywa: część warzyw z gotowania zmiksuj lub przetrzyj przez drobne sitko i połącz z zupą.
•Kaszka manna: pod koniec gotowania domieszaj kilka łyżek kaszki manny (lub kukurydzianej).
•Żółtka: żółtko rozmąć z kilkoma łyżkami przestudzonego wywaru lub zimnej wody i wlej wąską strużką do zupy. Nie gotuj już!
•Jogurt naturalny zamiast śmietany: musisz go również zahartować, czyli „zagrzać” kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Zupa może nabrać lekko kwaskowatego posmaku.Źródło: Naj