Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa a'la ramen

Zupa a'la ramen

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 2385

Dodano:

Odsłon: 3087

Starając się urozmaicić codzienne menu przygotowałam orientalną japońska zupę ranem, czyli rosół japoński. Podstawą tej zupy jest makaron. Teraz do wyboru jest wiele pysznych makaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny).

Składniki

  • 1/2 opakowania dużych świdrów makaronu
  • 1/2 dużej marchewki
  • garść suszonych pomidorów
  • garść świeżego szpinaku
  • garść świeżej kolendry
  • gałązka selera naciowego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 litr rosołu/ bulionu
  • Składniki na pulpeciki:
  • 250g mięsa wieprzowo- wołowego
  • sos sojowy
  • sól, piepsz
  • 1 ząbek czosnku
  • Ponadto:
  • 2 jaja
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa a'la ramen

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy, dodajemy sos sojowy, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się zamarynowało. Po tym czasie formujemy małe kulki.

    Jaja gotujemy przez 8 minut. Po wystudzeniu obieramy i zalewamy bulionem na ok 1 godzinę.

    Warzywa kroimy na cieniutkie kawałki.

    Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak, kolendra, seler, cebula i pulpeciki) należy umieścić na głębokiej patelni, całość zalać bulionem. Gotować do miękkości makaronu przez ok 10 minut.

  2. Zupę nakładamy do salaterek. Na wierzch kładziemy jajko przedzielone na pół, posypujemy świeżą kolendrą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń