Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa buraczkowa jak u babci to przepis na aromatyczną zupę pełną pysznych warzyw, na bazie wyrazistego bulionu. Danie świetnie sprawdzi się latem, kiedy nie masz ochoty na ciężkie i tłuste potrawy, a raczej szukasz orzeźwienia i czegoś lekkiego.
Buraki czerwone są cennym źródłem wielu mikro- i makroelementów. Dostarczają dużej ilości witaminy C, która wspiera odporność organizmu oraz chroni przed aktywnością wolnych rodników. Witaminy z grupy B wspierają prawidłowe funkcjonowanie układów nerwowego i sercowo-naczyniowego, a kwas foliowy uczestniczy w procesie podziału komórkowego. Z kolei błonnik zawarty w warzywach sprawia, że ta zupa buraczkowa jest idealnym sposobem na poprawę trawienia i powinna stać się stałym elementem menu, tuż obok zupy ogórkowej z przepisu babci.
Buraki należy dobrze oczyścić i obrać ze skórki. Możesz użyć surowych, startych na tarce o dużych oczkach lub pokrojonych w cienkie słupki - ręcznie lub mandoliną. Ciekawym rozwiązaniem jednak będzie użycie buraków podpieczonych w piekarniku, dzięki czemu cała zupa nabierze niebywałej głębi smaku, ale także koloru. Do zupy dodaj również warzywa ugotowane wcześniej, ale zamrożone. W tym wypadku buraki dodaj na 10-15 minut przed rozlaniem dania do miseczek, by składnik się nie rozgotował.
Poza oczywistymi burakami najwięcej aromatu doda klasyczna włoszczyzna: marchewka, duża cebula, pietruszka czy seler. W tej wersji znajdują się też ziemniaki i kapusta, które sprawiają, że całość jest bardzo pożywna i zaspokoi nawet silny głód. Zupa buraczkowa z ziemniakami może z powodzeniem pełnić funkcję dania głównego.
Zupa buraczkowa bardzo łatwo traci swój piękny, czerwony kolor w trakcie gotowania. By go zachować, trzeba uciec się do kilku sztuczek. Przede wszystkim niezbędna jest łyżka octu lub soku z cytryny, które zapobiegną utlenieniu warzywa i pozwolą zachować karminową barwę. Jeśli lubisz bardziej wyraziste i kwaśne zupy, dodaj odrobinę zakwasu buraczanego. Kolejnym czynnikiem, który powoduje blaknięcie, jest długotrwały kontakt z powietrzem. Dlatego gotowanie zupy buraczkowej powinno odbywać się wyłącznie pod przykryciem. Znacznie więcej koloru będą też miały buraki wcześniej upieczone i dodane do dania na sam koniec.
Zupa buraczkowa wymaga dodania konkretnych przypraw w odpowiednich proporcjach. Są to z pewnością: sól, pieprz i czosnek. Sam bulion warzywny powinien być gotowany z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, a charakterystycznej kwaskowatości dodaje oczywiście ocet. Nie pomijaj cukru, który idealnie bilansuje wszystkie smaki.
Czas przygotowania zupy zależy od wielkości użytych kawałków warzyw. Te powinny być miękkie i całkowicie ugotowane, co zazwyczaj następuje po ok. 20-30 minutach. Nie wydłużaj tego czasu, by całość się nie rozgotowała. Podobnie, jeśli będziesz chcieć podgrzać danie, pamiętaj gotować zupę powoli i na małym ogniu. Na końcu, jeśli chcesz, możesz ją lekko zabielić śmietaną. Taka zupa buraczkowa ze śmietaną będzie delikatniejsza i bardziej kremowa.
Każda zupa przygotowywana przez babcię jest jedyna w swoim rodzaju - aromatyczna, pyszna i niepodrabialna. Nie przejmuj się, jeśli za pierwszym razem nie uda ci się osiągnąć tego smaku - do tego potrzebne są całe lata doświadczenia i najprawdopodobniej znajomość tajemnego składnika. Użyty przez babcię bulion zapewne był długo gotowany, dzięki czemu wyczuwalna była głębia smaków warzyw lub mięsa przy bulionie drobiowym. Babcie często mogą dodawać też różne składniki, takie jak:
Odkrycie własnego, najlepszego przepisu na zupę buraczkową zajmie ci pewnie trochę czasu, ale praktyka czyni mistrza.
Zupa buraczkowa przepisu babci to pożywne i pyszne danie dla całej rodziny, także dla najmłodszych lubiących wyraziste i nieco kwaskowate smaki.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 47
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 571
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5541
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 47
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 571
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5541
Składniki
W garnku roztapiamy masło, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy przez kilka minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula nabierze pięknego, złotego koloru zalewamy ją bulionem.
Warzywa, tj. buraczki, ziemniaki, pietruszka i seler, obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Następnie wrzucamy wszystko do garnka i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet, cukier i przyprawy.
Zupę buraczkową podajemy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i koperku.