Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Zupa ogórkowa przepis babci
  • Zupy
  • Przepis na

Zupa ogórkowa przepis babci

14.05.2025 Odsłon: 43700
5.0 (34 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Zupa ogórkowa zdecydowanie nie jest daniem uroczystym, ale jeśli zrobi ją babcia – taki dzień staje się prawdziwym świętem. Poniżej znajdziesz przepis, który przywoła w tobie dobre wspomnienia i podzielisz się z nimi ze swoją rodziną. Zupa jest prosta w przygotowaniu, treściwa, a do tego aromatyczna i zawsze sycąca. W dodatku ma lekko kwaśny i pikantny smak z wyraźnym aromatem kiszonych ogórków oraz koperku. Gotuje się ją na mięsnym wywarze, czyli dokładnie tak jak przed laty. 

Zupa ogórkowa – przepis babci 

Zupa ogórkowa według przepisu babci jest niezwykle uniwersalna. Doskonale smakuje zarówno tuż po przygotowaniu, jak i odgrzaniu następnego dnia. Możesz ją przygotować właściwie o każdej porze roku. W ciepłe dni jest orzeźwiająca ze względu na kwaskowaty smak. Warto wtedy ją podawać letnią, a nie gorącą. Możesz też wypróbować przepis na chłodnik z ogórków gruntowych, który nawadnia i jest łatwy do zrobienia, nawet przy dużych upałach. Z kolei jesienią oraz zimą zupa ogórkowa potrafi rozgrzać i nasycić.  

Przepis podzielony jest na kilka etapów. Pierwszy z nich to przygotowanie wywaru z mięsa. Najlepiej przygotować go samodzielnie, a następnie dodać włoszczyznę (pietruszki, por, marchewki i seler). Zupa ogórkowa z przepisu babci nie smakowałaby tak dobrze gdyby nie ziemniaki pokrojone w kostkę. Dzięki temu jest też treściwa i nie trzeba do niej więcej dodatków. W ostatnim etapie możesz zagęścić zupę mąką i śmietaną kwaśną. To jeszcze bardziej podkreśli smak ogórków kiszonych. Dla dodania słodkiej nuty, możesz wybrać śmietankę w kartoniku albo w kubku – 30 albo 36%.   

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić klasyczną zupę ogórkową? 

Bazą dobrej ogórkowej jest wywar. Najlepiej przygotować go na mieście z kością, np. żeberkach wieprzowych albo skrzydełkach. Dzięki temu zupa będzie miała głęboki smak. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz użyć domowego bulionu z poprzedniego dnia lub ewentualnie kostki, ale zdecydowanie najlepszy efekt daje powolne gotowanie mięsa przez co najmniej 40–50 minut.  

Kiedy dodajesz warzywa, warto je pokroić w drobną kostkę lub cienkie plasterki – dzięki temu szybciej się ugotują i będą równomiernie rozłożone w zupie. Pora możesz lekko podpiec na suchej patelni przed wrzuceniem do wywaru – podkreśli to jego słodycz i doda głębszego aromatu. 

Ogórki kiszone najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zdecydowanie nie warto ich gotować zbyt długo, bo mogą stracić smak i jędrność. Świetnym trikiem jest ich podsmażenie razem z cebulką i czosnkiem na maśle. 

Jeśli zależy Ci na idealnie gęstej zupie ogórkowej, pamiętaj, aby zahartować śmietanę. Dodaj do niej łyżkę mąki i kilka łyżek gorącej zupy, zanim wlejesz ją do garnka. W ten sposób unikniesz zwarzenia. 

Jak doprawić zupę ogórkową? 

W naszym przepisie na zupę ogórkową nie używamy wielu przypraw. Wystarczą ziele angielskie i liście laurowe do przygotowania mięsnego wywaru. Później trzeba dobrze doprawić zupę solą i pieprzem, najlepiej stopniowo, aby nie zdominować kwaśnej nuty ogórków. Tuż przed końcem gotowania możesz dodać tradycyjne polskie zioła, np. odrobinę majeranku albo lubczyku. Na koniec nie zapomnij o świeżym koperku – dodaj go dopiero na samym końcu, już po zdjęciu garnka z ognia.  

Jeśli zupa wydaje się zbyt kwaśna, można złagodzić smak odrobiną cukru, wystarczy tylko szczypta. Natomiast jeśli wyszła zbyt łagodna, dobrze sprawdzi się odrobina soku z ogórków kiszonych. 

Jakie ogórki do zupy wybrać? 

Do tradycyjnej zupy ogórkowej według przepisu babci najlepsze będą klasyczne domowe ogórki kiszone, przygotowane samodzielnie. Jeśli stawiasz na kupione w sklepie, zwróć uwagę na dodatki, takie jak chrzan, czosnek i koperek. To one dodają wyjątkowego smaku ogórkom. Dokładnie zapoznaj się ze składem, powinny być naturalne. Obecność octu oznacza, że są to ogórki konserwowe albo kwaszone, a nie kiszone, więc nie będą dobrze smakować w zupie. Latem możesz wybrać zamiast ogórków kiszonych – małosolne. Będą smakować orzeźwiająco.  

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Ciasta

Sernik z truskawkami

Ciasta Sernik z truskawkami

Ciasto ulubione przez wiele osób , z dodatkiem truskawek smakuje wyśmienicie.

  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 224

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1531

do 30 min 30 min
10
KORAL
KORAL
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasta Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasto rozpływające się z ustach.

  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 217

do 30 min 30 min
5
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 817

do 30 min 30 min
9
bozena1960
bozena1960
Przekąski

Deser ( ciasteczka )z ciasta francuskiego z serem i truskawkami

Przekąski Deser ( ciasteczka )z ciasta francuskiego z serem i truskawkami

Pyszny deser z ciasta francuskiego z serem i truskawkami. Prosta w przygotowa...

  • Impreza
  • Francuska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Jogurt
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 791

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Młoda kapusta z ziemniakami

Dania główne Młoda kapusta z ziemniakami

Polecam.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Papryka
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2608

do 30 min 30 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Ciasta

Sernik z truskawkami

Ciasta Sernik z truskawkami

Ciasto ulubione przez wiele osób , z dodatkiem truskawek smakuje wyśmienicie.

  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 224

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1531

do 30 min 30 min
10
KORAL
KORAL
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasta Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasto rozpływające się z ustach.

  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 217

do 30 min 30 min
5
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 817

do 30 min 30 min
9
bozena1960
bozena1960
Przekąski

Deser ( ciasteczka )z ciasta francuskiego z serem i truskawkami

Przekąski Deser ( ciasteczka )z ciasta francuskiego z serem i truskawkami

Pyszny deser z ciasta francuskiego z serem i truskawkami. Prosta w przygotowa...

  • Impreza
  • Francuska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Jogurt
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 791

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Młoda kapusta z ziemniakami

Dania główne Młoda kapusta z ziemniakami

Polecam.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Papryka
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2608

do 30 min 30 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Zupa ogórkowa przepis babci
Autor:
smaker
do 30 min
5-6 osób

Składniki

  • 0,5 kg mięsa lub mięsa z kością
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3-4 ziemniaki
  • połowa średniej, białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 7-8 ogórków kiszonych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki białej mąki
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • Przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól i czarny pieprz do smaku
  • świeży koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1

Umyj mięso i włóż do garnka. Zalej około 3 litrami wody i wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok.40 minut. Jeśli chcesz przygotować ekspresową zupę ogórkową, użyj bulionu z kostki.

2

W międzyczasie umyj i obierz pietruszki, marchewki, ziemniaki i seler. Pokrój w kostkę lub plasterki i włóż je do bulionu (pora możesz tylko przekroić na pół). Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj, aż warzywa zmiękną.

3

Rozpuść masło na patelni i usmaż poszatkowaną cebulę, a gdy zacznie się rumienić dodaj posiekany lub zmiażdżony czosnek i smaż na małym ogniu przez około 10 minut. Opłucz ogórki i zetrzyj na tarce jarzynowej, a następnie dołóż na patelnię do cebuli i czosnku. Przesmażaj przez kilka minut, aby smaki się połączyły i przełóż zawartość patelni do zupy.

4

Do śmietany wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dolej chochlę gorącej zupy do śmietany, ponownie wymieszaj i powoli wlewaj śmietanę do wywaru stale mieszając. Gotuj zupę jeszcze kilka minut, a w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Zupę od razu podawaj, dekorując talerze dużą ilością posiekanego, świeżego koperku.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki