Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ogórkowa zdecydowanie nie jest daniem uroczystym, ale jeśli zrobi ją babcia – taki dzień staje się prawdziwym świętem. W środku lata, gdy ogórki jeszcze nie są dobrze ukiszone, sięgnij po te małosolne. Taka zupa także będzie miała wyjątkowy smak.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 807
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 318
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 807
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 318
Składniki
Umyj mięso i włóż do garnka. Zalej około 3 litrami wody i wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok.40 minut. Jeśli chcesz przygotować ekspresową zupę ogórkową, użyj bulionu z kostki.
W międzyczasie umyj i obierz pietruszki, marchewki, ziemniaki i seler. Pokrój w kostkę lub plasterki i włóż je do bulionu (pora możesz tylko przekroić na pół). Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj, aż warzywa zmiękną.
Rozpuść masło na patelni i usmaż poszatkowaną cebulę, a gdy zacznie się rumienić dodaj posiekany lub zmiażdżony czosnek i smaż na małym ogniu przez około 10 minut. Opłucz ogórki i zetrzyj na tarce jarzynowej, a następnie dołóż na patelnię do cebuli i czosnku. Przesmażaj przez kilka minut, aby smaki się połączyły i przełóż zawartość patelni do zupy.
Do śmietany wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dolej chochlę gorącej zupy do śmietany, ponownie wymieszaj i powoli wlewaj śmietanę do wywaru stale mieszając. Gotuj zupę jeszcze kilka minut, a w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Zupę od razu podawaj, dekorując talerze dużą ilością posiekanego, świeżego koperku.