Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To że lubimy zupy już dobrze wiecie dziś ugotowałam zupę buraczkowa z czasów mojego dzieciństwa z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Buraczkowa to jedna z najbardziej lubianych u nas zup choć uwielbiamy wszystkie.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15371
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4598
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 267
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2704
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4828
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15371
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4598
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 267
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2704
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4828
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte i pokrojone na części porcje rosołowe oraz od razu obranego i umytego buraka czerwonego również pokrojonego na mniejsze części, dodać także marchew wybrana z mieszanki europejskiej i całość od zagotowania gotować na wolnym ogniu do czasu aż mięso na porcjach i buraki będą miękkie, w czasie gotowania zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny a następnie doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Gdy już buraki i porcje rosołowe są już miękkie wyjąć je z wywaru aby ostygły. A do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę a po chwili wsypać kaszę jęczmienną wiejską, ziela angielskie oraz liść laurowy i gotować na wolnym ogniu do czasu aż ziemniaki i kasza w wywarze będą miękkie.
Gdy wywar z ziemniakami i kaszą się gotują a ziemniaki są już prawie miękkie wtedy przygotować ostudzone buraki, zetrzeć je na tarce jarzynowej o dużych oczkach do salaterki, do startych buraków wsypać cukier oraz wlać ocet i całość zamieszać, odstawić na chwilę aby buraki puściły sok. Jak już ziemniaki z kaszą są dość miękkie wtedy dodać przygotowane starte buraki i dosłownie chwilkę zagotować a w międzyczasie wkroić natkę pietruszki chyba że ktoś nie lubi to można pominąć. Ja zawsze dodaję ocet ponieważ z nim najbardziej nam smakuje zupa buraczkowa.
Jak zupa z dodanymi burakami się zagotowała wtedy wlać śmietanę trzydziestoprocentową, doprawić jeszcze zupę według swego smaku przyprawą uniwersalną, octu dodajemy również według swego smaku, my lubimy bardziej kwaskową zupę buraczkową. Zupę z dodaną śmietaną zamieszać i lekko zagotować zdjąć z ognia.
Ugotowaną gorącą zupę można jeść z kromką chleba, można także dodać oskubane z kości mięso z ugotowanej porcji. A dodanie do zupy buraczkowej kaszy sprawia to że zupa jest bardziej syta, fajnie klejąca i doprawiona do swego smaku jest niesamowita. Kolor jaki mi wyszedł jest najbardziej prawdziwy właśnie ten z dodatkiem mięsa w salaterce.