Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa po persku Gordona Ramsaya

Przepis dnia 2018-10-29
Zupa cebulowa po persku Gordona Ramsaya

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 18035

Dodano:

Odsłon: 10937

pyszna rozgrzewająca zupa w sam raz na jesień i zimę. Przepis z książki Gordona Ramsay'a „Zdrowa kuchnia”

Składniki

  • 5 dużych cebul
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki kurkrumy
  • 0,5 łyżeczki nasion kozieradki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 0,5 łyżeczki suszonej mięty (ja dałam 2 gałązki świeżej)
  • 2 łyżki mąki
  • 700 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • kawałek kory cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
  • łyżeczka cukru pudru
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule obieramy przekrawamy na pół i kroimy w plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, oprószamy solą, pieprzem i dusimy na średnim ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając aby cebula nie przywarła do garnka.

  2. Po tym czasie dodajemy przyprawy zwiększamy ogień i smażymy 4 minuty (ja mięty dałam świeże gałązki) Wlewamy bulion, dodajemy korę cynamonu i pod częściowym przykryciem gotujemy 20-30 minut.

  3. Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, wlewamy do garnka; mieszamy. Wyjmujemy korę cynamonu i gałązki mięty.

  4. Zupę jak ktoś lubi można zmiksować na krem. Rozlewamy do misek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń