Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa chrzanowa Magdy Gessler to idealne danie nie tylko na Wielkanoc, ale też na codzienny obiad, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Przyjemnie rozgrzewa i poprawia odporność. W czasie świąt taka propozycja to idealny zamiennik żurku. Zupa chrzanowa - przepis Zupa chrzanowa swój smak i cenne właściwości zawdzięcza głównemu składnikowi. Ostry w smaku chrzan wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny, wykazuje działanie antyoksydacyjne i wpływa na prawidłowy metabolizm oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Właściwości przeciwbakteryjne sprawiają, że nie tylko pomoże przy infekcji, ale też świetnie zakonserwuje produkty spożywcze. Nabrałeś ochoty na zupę chrzanową? Przepis wcale nie jest skomplikowany. Zupa chrzanowa Magdy Gessler Zupa chrzanowa restauratorki została rozsławiona w jednym z odcinków programu „Kuchenne rewolucje”. Danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych smaków. Wychodzi niezwykle kremowe i charakteryzuje się cudownym aromatem. Zupa chrzanowa Magdy Gessler to połączenie aromatycznego wywaru z pysznymi warzywami. Wszystko po to, by potrawa miała jeszcze więcej smaku. Idealnym dodatkiem do zupy chrzanowej Gessler są grzanki, nie tylko w formie kostek, ale też chrupiących kromek.
Polecam.
Odsłon: 820
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1535
Polecam.
Odsłon: 820
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1535
Składniki
Jak zrobić zupę chrzanową? Przepis zacznij od przygotowania wywaru. Umyj i obierz wszystkie warzywa, które następnie pokrój na drobne kawałki. Włóż je do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe oraz ziela angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmij z wywaru liście laurowe oraz ziele angielskie.
Zupę z ugotowanymi warzywami zblenduj na gładką masę. Dodaj znaczną ilość chrzanu oraz śmietanę. Całość przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Mieszaj przez krótki czas, po czym zdejmuj zupę z gazu.
Na patelni rozgrzej oliwę. Pokrój chleb w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż, często mieszając, do momentu, aż grzanki staną się chrupiące oraz rumiane. Opcjonalnie możesz pokroić w kostkę boczek i smażyć, aż stanie się chrupki.
Gotową zupę chrzanową Magdy Gessler podawaj na gorąco, posypując grzankami. Opcjonalnie możesz wkroić ugotowane na twardo jajko.