Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dynianka z pyzami.

Zupa dynianka z pyzami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 2425 Ocena: 16077

Dodano:

Odsłon: 353

Delikatna i zdrowa zupa na obiad.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Sposób przygotowania
    1.Dynie obieramy, kroimy w grubą kostkę, następnie zalewamy ją jedną szklanką osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
    2.W międzyczasie obieramy 1 kg surowych ziemniaków i ścieramy na tarce (tak jak na placki ziemniaczane). Następnie wyciskamy wodę z ziemniaków przez lnianą ściereczkę, dodajemy jedno jajo, mąkę i dokładnie mieszamy.
    3.Z przygotowanego ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
    4. Dyniankę ponownie zagotowujemy i wrzucamy małe pyzy. Gotujemy 15 minut, zalewamy mlekiem i doprawiamy.

    Rada:
    Dodatkowo- dla bardziej wyrazistego smaku do zupy można dodać omastę z cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń