Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa dyniowa z kleksem"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 644
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 644
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji 2,20 zł.
Miąższ dyni kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory wrzucamy do wrzątku, wyjmujemy, obieramy i kroimy na cząstki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Obrane ziemniaki również kroimy w kostkę.
W dużym rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, smażymy do zeszklenia cebulę z czosnkiem i imbirem. Dodajemy czerwoną paprykę, podsmażamy. Wrzucamy kostki dyni, cząstki pomidorów i wlewamy 1,5 litra wrzątku. Doprawiamy do smaku tymiankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem.
Zupę gotujemy około 30 minut. Później ją studzimy i miksujemy na krem. Ponownie zagotowujemy. Prażymy pestki i dodajemy do zupy. Wlewamy ją do miseczek, ozdabiamy kleksem gęstej śmietany lub świątecznym wzorkiem, np. gwiazdką.
Wartość odżywcza porcji 251 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 14,6 g/Węglowodany 26 g.Źródło: Rewia