Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Późna jesień w kuchni kojarzy mi się zdecydowanie z dynią i jej pięknym pomarańczowym kolorem. Z dyni można wyczarować wiele potraw zarówno wytrawnych jak i słodkich. Ta jej uniwersalność jest jednym z powodów, dla których po dynię w kuchni sięgam dość często. Dzisiaj proponuję Wam krem z dyni z dodatkiem wiejskiej kiszki i mojego ukochanego pora.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9574
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4436
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 203
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20863
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9574
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4436
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 203
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20863
Składniki
Marchew obieramy kroimy w plasterki wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojoną na kawałki dynię i szczyptę soli. Warzywa zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod przykryciem 50 minut. Następnie blendujemy na gładki krem. Teraz czas przygotować dodatki do naszej zupy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę, pora myjemy i kroimy w talarki. Warzywa podsmażamy na oddzielnych patelniach dodając po łyżce masła klarowanego. Do pora możemy jeszcze dodać odrobinę soli. Podsmażone warzywa przekładamy do miseczki. Wiejską kiszkę kroimy na kawałki, pieczemy na odrobinie tłuszczu pozostałego po smażeniu warzyw. Czas pieczenia to 10- 15 minut na małym ogniu.
Gdy mamy już przygotowane wszystkie dodatki zabieramy się za doprawienie zupy dyniowej, która już nieco przestygła. Zaczynamy więc od tego, że garnek z zupą wraca na kuchenkę. Następnie do garnka wlewamy śmietankę. Całość doprawiamy solą, białym pieprzem i kilkoma ziarenkami papryczki chili. Gorącą zupę podajemy z wiejską kiszeczką i smażonymi warzywami. Smacznego.