Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa dyniowo-marchewkowa"
Składniki
Marchewkę obrać, pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Dynię oczyścić z pestek i włókien. Dyniowy miąższ odciąć od skóry i pokroić go na kawałeczki.
Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę. Dołożyć pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz dynię. Zalać 1 l wody. Wsypać bulion.
Poczekać, aż całość zawrze, po czym zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze około 20 minut.
Boczek pokroić w cienkie słupki, wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Boczek zdjąć, a na patelnię wrzucić pestki dyni i zrumienić je (mieszać, by się nie przypaliły).
Szczypiorek grubo posiekać. Kiedy warzywa w garnku będą już miękkie, zmiksować je razem z wywarem.
Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlać do miseczek. Każdą porcję posypać wysmażonym boczkiem i pestkami dyni. Udekorować szczypiorkiem i kleksem śmietany.
Czas przygotowania: około 40 minutŹródło: Życie na gorąco