Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa to jedna z najlepszych zup w okresie jesiennym. Korzystając z sezonu grzybowego sięgamy po świeże grzyby. Możemy oczywiście ugotować ją przez cały rok i użyć grzybów mrożonych lub suszonych. Ja użyję suszonych, zupa jest smaczna, sycąca i bardzo aromatyczna.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 135
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 135
Składniki
Grzyby zalać wodą i zostawić na około 2 godziny, a następnie opłukać. Czyste włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować około 40 minut. Po ugotowaniu wyjąć grzyby z wywaru (wywar zostawić będzie potrzebny do zupy) i pokroić je. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, a następnie wrzucić pokrojona cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pokrojone grzyby. Doprawić sola i pieprzem i chwile smażyć. Odstawić z ognia.
Do dużego garnka wlać pozostały po ugotowaniu grzybów wywar, uważając aby nie wlać ewentualnego piasku, który osiadł na dnie naczynia. Zawartość garnka uzupełnić wodą do pożądanej ilości. Zagotować. Do gotującego się wywaru dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler, por. Gdy warzywa będą miękkie, dodać podsmażone z cebulą grzyby. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozetrzeć w kubku mąkę ze śmietaną, a następnie dodać trochę zupy, aby mieszanina uzyskała rzadka konsystencję. Zaciągną nią zupę i, cały czas mieszając, doprowadzić ją do wrzenia. Podawać z łazankami lub przybraną zieleniną.