Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 112

Dodano:

Odsłon: 495

Zupa ze świeżych warzyw

Składniki

  • 20 dkg kości lub mięsa
  • włoszczyzna (marchew , seler , pietruszka , por , cebula)
  • ziemniaki ok 8 szt . średniej wielkości
  • 1 kalafior (mały)
  • 1 pomidor
  • koperek
  • pieprz , sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa kalafiorowa

Przygotowanie

  1. Ugotuj wywar z kości lub mięsa i włoszczyzny . Do garnka włóż opłukane kości lub mięso oraz wszystkie warzywa . Jeśli gotujesz wywar mięsny gotuj tak długo aż mięso będzie miękkie . Dla wywaru z kości bez mięsa wystarczy ok. 30 minut gotowania .

  2. Kalafiora obierz z zielonych liści , opłucz , podziel na małe różyczki .

  3. Ziemniaki obierz , opłucz , pokrój w kostkę

  4. Przecedź wywar z kości (mięsa) , pozostaw marchew , rozgnieć ją na talerzyku widelcem

  5. Do przecedzonego wywaru włóż kalafiora , ziemniaki . Pod koniec gotowania dodaj pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę , rozgniecioną marchewkę , sól i pieprz do smaku . Gotuj na małym ogniu do momentu aż kalafior i ziemniaki będą miękkie . Wyłącz i pozostaw na ok 10 min . Posyp koperkiem .

  6. Moja zupa jest nie zaprawiana , ja taką lubię ale można podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego mleka lub zasmażką albo śmietaną .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń