Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 998
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4281
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 715
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1011
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3962
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 807
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 998
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4281
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 715
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1011
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3962
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 807
Składniki
Ugotuj wywar z kości lub mięsa i włoszczyzny . Do garnka włóż opłukane kości lub mięso oraz wszystkie warzywa . Jeśli gotujesz wywar mięsny gotuj tak długo aż mięso będzie miękkie . Dla wywaru z kości bez mięsa wystarczy ok. 30 minut gotowania .
Kalafiora obierz z zielonych liści , opłucz , podziel na małe różyczki .
Ziemniaki obierz , opłucz , pokrój w kostkę
Przecedź wywar z kości (mięsa) , pozostaw marchew , rozgnieć ją na talerzyku widelcem
Do przecedzonego wywaru włóż kalafiora , ziemniaki . Pod koniec gotowania dodaj pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę , rozgniecioną marchewkę , sól i pieprz do smaku . Gotuj na małym ogniu do momentu aż kalafior i ziemniaki będą miękkie . Wyłącz i pozostaw na ok 10 min . Posyp koperkiem .
Moja zupa jest nie zaprawiana , ja taką lubię ale można podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego mleka lub zasmażką albo śmietaną .