Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kapuściana z pomidorami

Zupa kapuściana z pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 271 Ocena: 3120

Dodano:

Odsłon: 4737

Zupka z kapustą, pomidorami i ziemniakami z dodatkiem wędzonki. Pyszna i aromatyczna

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 średniej wielkości kapusty
  • 5 ziemniaków
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka siekanego koperku ( albo 1 łyżeczka suszonego)
  • 150 gr wędzonej wędliny ( kiełbasa, boczek)
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa kapuściana z pomidorami

Przygotowanie

  1. Pora pokroić w kawałki, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
    W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać pora, chwilę poddusić, dodać marchewkę i pietruszkę, podsmażyć 10 minut.
    W tym czasie posiekać kapustę.
    Do garnka dodać dodać ziele angielskie, liść laurowy i kapustę, podsmażyć 5 minut, zalać wodą, żeby całkowicie przykryła kapustę i wystawała jeszcze 2-3 cm ponad. Posolić i gotować 30 minut.

  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować aż zmiękną.
    Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do zupy.
    Dodać pomidory i koncentrat, gotować 10 minut.
    Rtozgrzać patelnię, nie dodawać tłuszczu tylko wsypać mąkę, podprażyć mąkę aż lekko zbrązowieje, przesypać do zupy i energicznie wymieszać.
    Doprawić solą, pieprzem i dodać koperek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń