Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 2446

Dodano:

Odsłon: 1004

Zupa krem z dyni to smaczne i pożywne danie, idealne na chłodne jesienne dni kiedy sezon dyniowy w pełni. Zupa najlepiej zasmakuje podana ze śmietaną, groszkiem ptysiowym lub grzankami, gwarantuję że zachwyci nie jedno podniebienie, jest sycąca, szybka i prosta w przygotowaniu.

Składniki

  • 1 kg obranej i czyszczonej z pestek dyni
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 500 ml bulionu
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki curry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa krem z dyni

Przygotowanie

  1. Obraną, oczyszczoną z pestek i podzieloną na mniejsze części dynie kroimy w kostkę. Obraną marchew kroimy w plastry a cebulę siekamy.

  2. W garnku z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu szklimy posiekaną cebulę często mieszając. Do zrumienionej cebuli dodajemy pokrojoną dynię oraz marchew i wszystko dusimy kilka minut często mieszając. Do podduszonych warzyw wlewamy bulion, całość mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wlewamy mleko, dodajemy miód, wszystko doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, curry, pieprzem cytrynowym oraz solą. Całość mieszamy zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem.
    Gotową zupę podajemy ze śmietaną, grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 17 sierpnia Nasza ulubiona jesienna, rozgrzewająca zupa - ten kolor ożywia każdy szary i deszczowy dzień :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 13 sierpnia A czy gotowała Pani zupę z dyni Hokaido? Nie trzeba jej obierać i krótko się gotuje...:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń