Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z kalarepy

Przepis dnia 2020-06-03
Zupa krem z kalarepy

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 726

Dodano:

Odsłon: 301

Proponuję Wam moją wersję zupki kremu - jak wiecie u mnie tylko takie :-) tym razem z kalarepy z grzankami serowymi i prażonym słonecznikiem. Pierwszy raz robiłam krem z kalarepy, bo jakoś nigdy to nie było moje ulubione warzywo, ale lubię eksperymentować, więc zrobiłam i wyszła z tego bardzo delikatna i pyszna zupka.

Składniki

  • 1,5 l przegotowanej wody lub rosołu
  • 2 kalarepy razem z listkami
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 g sera pleśniowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa krem z kalarepy

Przygotowanie

  1. Kalarepy pokroić w kostkę razem z ziemniakami i marchewką i podsmażyć na masełku klarowanym, przełożyć do garnka i zalać 1,5 l wrzątkiem lub rosołem. Na tej samej patelni zeszklić pokrojone cebule, listki kalarepy i czosnek i przełożyć do gotującej zupy. Następnie dodać kawałki sera pleśniowego i wlać śmietanę, gotować całość kilkanaście minut do miękkości warzyw, na koniec wszystko zblendować i doprawić solą, pieprzem i siekanym koperkiem .Zupkę można podawać z grzankami serowymi i czosnkowymi.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń