Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa-krem z pasternakiem"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 230
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 97
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 230
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 97
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Składniki
Do miseczki włóż miód, sos sojowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszaj. Pasternak oraz ziemniaki obierz skrobaczką i dokładnie umyj. Pasternak pokrój w talarki, ziemniaki – w kostkę. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, ułóż warzywa oraz jabłka, lekko posól. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175° C tak długo, aż pasternak oraz ziemniaki staną się miękkie, a jabłka zaczną się rumienić (ok. 60 minut). W trakcie pieczenia polewaj wszystko sosem miodowo-sojowym.
Lekko przestudzone warzywa oraz jabłka przełóż do garnka i rozdrobnij blenderem. Stopniowo dolewaj ciepły (ale nie gorący) bulion.
Gdy zupa będzie już miała konsystencję kremu, dodaj rozdrobiony serek topiony. Wtedy garnek ustaw na ogniu i podgrzewaj, żeby serek się rozpuścił. Na koniec dołóż masło orzechowe i jeszcze chwilę trzymaj na ogniu.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Gorącą zupę przelej do miseczek i udekoruj świeżą natką.
80 minut. Porcja: 385 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie