Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa-krem z pasternakiem"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 240
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27201
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 240
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27201
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Do miseczki włóż miód, sos sojowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszaj. Pasternak oraz ziemniaki obierz skrobaczką i dokładnie umyj. Pasternak pokrój w talarki, ziemniaki – w kostkę. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, ułóż warzywa oraz jabłka, lekko posól. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175° C tak długo, aż pasternak oraz ziemniaki staną się miękkie, a jabłka zaczną się rumienić (ok. 60 minut). W trakcie pieczenia polewaj wszystko sosem miodowo-sojowym.
Lekko przestudzone warzywa oraz jabłka przełóż do garnka i rozdrobnij blenderem. Stopniowo dolewaj ciepły (ale nie gorący) bulion.
Gdy zupa będzie już miała konsystencję kremu, dodaj rozdrobiony serek topiony. Wtedy garnek ustaw na ogniu i podgrzewaj, żeby serek się rozpuścił. Na koniec dołóż masło orzechowe i jeszcze chwilę trzymaj na ogniu.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Gorącą zupę przelej do miseczek i udekoruj świeżą natką.
80 minut. Porcja: 385 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie