Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lekka, wręcz dietetyczna (bo na wodzie) zupa krem (ale nie gęsta) z zielonych szparagów. Intensywna w smaku i kolorze. Ciekawym i według mnie niezbędnym dodatkiem jest tu świeży pomidor pokrojony w kostkę. Do zupy można podać grzanki lub malutki groszek ptysiowy. Coroczna obowiązkowa w moim domu zupa w sezonie szparagowym
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 36
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 62
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 246
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 396
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 36
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 62
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 246
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 396
Składniki
Szparagom obciąć zdrewniałe końcówki (ok.2-3 cm), cienko obrać koniec, mniej więcej do połowy. Pokroić w ok. pół cm kawałki zostawiając osobno ok. 3-4 cm główki. Do jednego garnka wlać 4 szklanki wody, osolić, wsypać pokrojone łodygi szparagów, gotować ok. 20 minut.
Do drugiego, małego garnka wlać 1 szklankę wody, lekko osolić, wrzucić łepki szparagów, gotować ok. 5 minut, wyłowić je na talerz a wywar wlać do garnka z pozostałymi szparagami.
Dokładnie zmiksować blenderem, a w razie potrzeby, przetrzeć dodatkowo przez rzadkie sitko do pozostania na nim suchej masy włókien (może pozostać nie więcej niż 1 łyżkę). Do połowy szklanki zimnej wody wsypać mąkę, wymieszać, wlać przez sitko do gotującej się zupy cały czas przy tym mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wlać śmietankę kremówkę, wymieszać. Pomidor obrać ze skórki, pokroić w niedużą kostkę. Zupę podawać z całymi łepkami szparagów, kawałkami pomidora i ewentualnie z grzankami.