Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajska zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym to klasyk, którego nie przygotujesz na bazie substytutów. Jeśli chcesz go posmakować, udaj się do delikatesów orientalnych, by nabyć wszystkie niedostępne w polskich marketach składniki. Dla ułatwienia, bulion z krewetek możesz zastąpić niesolonym wywarem z kurczaka. Jeśli nie uda ci się kupić świeżej trawy cytrynowej lub świeżych liści kaffiru, poszukaj mrożonych. W ostateczności możesz zastąpić je produktami suszonymi, podwajając ilości podane w przepisie.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16871
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24011
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16871
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24011
Składniki
Obierz krewetki. Główki i skorupki umieść w garnku z grubym dnem. Dodaj olej i posiekaną cebulę. Podsmaż całość, rozgniatając szpatułką główki krewetek (zawierają tłuszcz, który jest bazą bulionu). Gdy zawartość garnka zacznie brązowieć, zalej ją odrobiną wody i odskrob od dna garnka, jeśli przywarła. Dolej resztę wody i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut (tyle wystarczy, by uwolnić do wody aromat krewetek!). Odcedź bulion.
Odcedzony bulion połącz w czystym garnku z kawałkami trawy cytrynowej, papryczek chili i plasterkami galangalu. Liście limonki zemnij w dłoniach, porozrywaj na mniejsze kawałki (lub pokrusz, jeśli korzystasz z suszonych) i także dodaj do bulionu. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Pokrój boczniaki w paski i dodaj do garnka. Gotuj przez 2 minuty.
Zwiększ moc palnika i doprowadź zupę do wrzenia. Dodaj do garnka mięsko z krewetek. Kiedy zupa ponownie zawrze, wymieszaj ją z mlekiem kokosowym i wyłącz palnik.
Po kilku minutach dodaj do zupy sok z limonki, sos rybny, pastę chili i cukier. Wymieszaj (do rozpuszczenia cukru).
Z tak przygotowanej zupy możesz wyłowić galangal, trawę cytrynową i liście kaffiru (nie są przeznaczone do spożycia) lub po prostu omijać je podczas konsumpcji.
Udekoruj zupę posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem jaśminowym.