Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajska zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym to klasyk, którego nie przygotujesz na bazie substytutów. Jeśli chcesz go posmakować, udaj się do delikatesów orientalnych, by nabyć wszystkie niedostępne w polskich marketach składniki. Dla ułatwienia, bulion z krewetek możesz zastąpić niesolonym wywarem z kurczaka. Jeśli nie uda ci się kupić świeżej trawy cytrynowej lub świeżych liści kaffiru, poszukaj mrożonych. W ostateczności możesz zastąpić je produktami suszonymi, podwajając ilości podane w przepisie.
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
Odsłon: 43
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 506
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 75998
Ciasto z białek z makiem to rewelacyjny sposób na wykorzystanie nadmiarowych...
Odsłon: 103
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
Odsłon: 43
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 506
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 75998
Ciasto z białek z makiem to rewelacyjny sposób na wykorzystanie nadmiarowych...
Odsłon: 103
Składniki
Obierz krewetki. Główki i skorupki umieść w garnku z grubym dnem. Dodaj olej i posiekaną cebulę. Podsmaż całość, rozgniatając szpatułką główki krewetek (zawierają tłuszcz, który jest bazą bulionu). Gdy zawartość garnka zacznie brązowieć, zalej ją odrobiną wody i odskrob od dna garnka, jeśli przywarła. Dolej resztę wody i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut (tyle wystarczy, by uwolnić do wody aromat krewetek!). Odcedź bulion.
Odcedzony bulion połącz w czystym garnku z kawałkami trawy cytrynowej, papryczek chili i plasterkami galangalu. Liście limonki zemnij w dłoniach, porozrywaj na mniejsze kawałki (lub pokrusz, jeśli korzystasz z suszonych) i także dodaj do bulionu. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Pokrój boczniaki w paski i dodaj do garnka. Gotuj przez 2 minuty.
Zwiększ moc palnika i doprowadź zupę do wrzenia. Dodaj do garnka mięsko z krewetek. Kiedy zupa ponownie zawrze, wymieszaj ją z mlekiem kokosowym i wyłącz palnik.
Po kilku minutach dodaj do zupy sok z limonki, sos rybny, pastę chili i cukier. Wymieszaj (do rozpuszczenia cukru).
Z tak przygotowanej zupy możesz wyłowić galangal, trawę cytrynową i liście kaffiru (nie są przeznaczone do spożycia) lub po prostu omijać je podczas konsumpcji.
Udekoruj zupę posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem jaśminowym.