Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki cenię za ich niepowtarzalny, delikatny i lekko pieprzowy smak. Uwielbiam je w porannej jajecznicy, w połączeniu ze śmietaną oraz gdy stanowią dodatek do sosów, makaronów i risotto. Jednak zupa z kurek jest wyjątkowa i stanowi jedną z moich ulubionych. Zawsze przygotowuję ją na domowym, intensywnym bulionie, ponieważ te szlachetne grzybki na to zasługują. Do bulionu zawsze dodaję kilka łupin cebuli, które nadają mu piękny aromat i intensywnie złocisty kolor. Zupę lubię w połączeniu z makaronem, ale tym razem zapraszam na wersję z ziemniakami.
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1615
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 523
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 375
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 64
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1615
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 523
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 375
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 64
Składniki
Kurki oczyszczamy z piasku, ziemi, igiełek oraz resztek mchu. Aby zaoszczędzić czas na ręcznym czyszczeniu każdej kurki, wystarczy zastosować prosty trik. Grzybki wsypujemy do miski, posypujemy je solą oraz zalewamy gorącą wodą. Po chwili mieszamy zawartość, wyławiamy kurki łyżką cedzakową i układamy je na ręczniku papierowym. Zanieczyszczenia pozostaną na dnie miski.
Cebulę kroimy w kostkę i lekko rumienimy na maśle. Następnie dodajemy do niej kurki, które smażymy do momentu aż puszczą wodę. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu. Na maśle podsmażamy* także pokrojoną w plastry marchewkę i pietruszkę, a po 2 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, które smażymy kolejne 2 minuty. Warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości (około 15 minut). * Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.
Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatołową oraz białym i czarnym pieprzem. Zupę ściągamy z palnika, śmietanę hartujemy gorącym bulionem i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy i gotowe! :)
Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.