Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki cenię za ich niepowtarzalny, delikatny i lekko pieprzowy smak. Uwielbiam je w porannej jajecznicy, w połączeniu ze śmietaną oraz gdy stanowią dodatek do sosów, makaronów i risotto. Jednak zupa z kurek jest wyjątkowa i stanowi jedną z moich ulubionych. Zawsze przygotowuję ją na domowym, intensywnym bulionie, ponieważ te szlachetne grzybki na to zasługują. Do bulionu zawsze dodaję kilka łupin cebuli, które nadają mu piękny aromat i intensywnie złocisty kolor. Zupę lubię w połączeniu z makaronem, ale tym razem zapraszam na wersję z ziemniakami.
Kurki oczyszczamy, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy ją na oleju. Następnie dodajemy do niej masło oraz kurki, które smażymy do momentu aż puszczą wodę. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu.
Ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę oraz marchewkę w plasterki i przesmażamy je delikatnie na oleju, aby wydobyć ich aromat, a następnie dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków (około 15 minut).
Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, białym i czarnym pieprzem oraz solą. Śmietanę hartujemy gorącym bulionem, dodajemy do zupy, mieszamy i odstawiamy z ognia.
Zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego! :)
Bardzo fajny pomysł, by ugościć taką zupą przyjaciół. Smaczna i delikatna w s...
Odsłon: 2726
Zupa ogórkowa jest klasykiem na polskich stołach. Przede wszystkim jest uwiel...
Odsłon: 958
Kto powiedział, że jedząc zdrowo, nie możemy pozwolić sobie na pyszne przekąs...
Odsłon: 7386
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 224
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 252
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 69
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 36
Kto powiedział, że jedząc zdrowo, nie możemy pozwolić sobie na pyszne przekąs...
Odsłon: 7386
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 224
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 252
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 69
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 36
Składniki
Kurki oczyszczamy, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy ją na oleju. Następnie dodajemy do niej masło oraz kurki, które smażymy do momentu aż puszczą wodę. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu.
Ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę oraz marchewkę w plasterki i przesmażamy je delikatnie na oleju, aby wydobyć ich aromat, a następnie dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków (około 15 minut).
Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, białym i czarnym pieprzem oraz solą. Śmietanę hartujemy gorącym bulionem, dodajemy do zupy, mieszamy i odstawiamy z ognia.
Zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego! :)
Przepisy Zupy
Zupy
Aromatyczny rosół na skrzydełkach
Zupy
Kapuśniak z młodej, kiszonej kapusty.
Zupy
Pyszne Shio Ramen
Zupy
Islandzka zupa rybna (Fiskisupa)( z mrożoną ryba )
Aromatyczny rosół na skrzydełkach
Pyszny aromatyczny rosołek na skrzydełkach z kurczaka. Rosół rozgrzewający do...
Odsłon: 120
Kapuśniak z młodej, kiszonej kapusty.
Kapuśniak z kiszonej, młodej kapusty z marchwią ugotowany na kości od karczku...
Odsłon: 223