Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa meksykańska łagodniej

Zupa meksykańska łagodniej

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 703

Dodano:

Odsłon: 693

Rozgrzewająca i sycąca, doskonała na grudniowe szarugi. Dla naszych normalnych podniebień przygotowana w wersji łagodniejszej :)

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa indyczego
  • 1 puszka fasolki czerownej 400 g
  • 1 puszka kukurydzy 400 g
  • 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g
  • 2 cebule
  • 1 słodka paprykaczerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3-4 kulki zielaangielskieo
  • Liść laurowy
  • 1/2 opakowania przyprawy meksykańskiej
  • łyżeczka słodkiej mielonej czeronej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej czeronej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa meksykańska łagodniej

Przygotowanie

  1. Warzywa z puszek wraz z zalewami wlewamy do garnka, dolewamy ok. 0,5 l wody, gotujemy na małym ogniu.
    Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy.

    Cebulę i czosnek obieramy,kroimy w drobna kostkę. Czosnek bardzo drobno.
    Paprykę myjemy, obieramy z nasion i kroimy w drobną kostkę.
    Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulkę. Dodajemy mięso mielone. Smażymy ok. 5 minut. Dojemy paprykę, czosnek, przyprawę meksykańską. Smażymy mieszając ok, 15 minut.

  2. Do gotujących się warzyw dodajemy mięso z patelni. Przecier pomidorowy.
    Wszystko razem mieszamy. Jeżeli po zmieszaniu potrawa jest zbyt gęsta można dolać jeszcze ok.1/2 szklanki wody ( wg uznania).
    Dodajemy mielone papryki, sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok.10 minut, posypujemy posiekaną natkę pietruszki.

    Podajemy gorącą zupę z grzankami lub chlebkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń