Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa ogórkowa"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 42
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 136
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 134
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 378
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 42
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 136
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 134
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 378
Składniki
Do garnka wlej 5 szklanek zimnej wody. Obierz ziemniaki, oskrob marchewkę, pietruszkę i seler. Marchewkę pokrój w kostkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połowę ziemniaków zostaw w całości, a resztę pokrój w drobną kostkę i wraz z pokrojonymi warzywami włóż do garnka z wodą, by nie ściemniały.
Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na średnim ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 min. Zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj i przełóż do miseczki. Gdy warzywa w garnku są już miękkie, wyjmij cedzakiem te niepokrojone, zmiksuj blenderem i ponownie wrzuć do garnka.
Dodaj do garnka ogórki i wymieszaj. Wlewaj porcjami sok ogórkowy, sprawdzając, czy zupa jest odpowiednio kwaśna. Zupę gotuj 10-15 minut. Pod koniec gotowania wrzuć majeranek, zmiażdżony czosnek i wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą (sprawdź najpierw, czy po gotowaniu zupa już nie jest słona). Zupę zabiel śmietaną.
Czas przygotowania: 60 min 250 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień