Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wywar, który powstał po gotowaniu golonki, to doskonała baza na zupę. Szczególnie na zupę ogórkową. I to jest taka gospodarska zupa. Nic w kuchni nie powinno się marnować. Pychota.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 320
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27861
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8993
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 320
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27861
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8993
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 747
Składniki
Golonkę dokładnie umyć, umieścić w garnku i zalać zimną wodą, tak żeby była przykryta. Dodać ziele angielskie, dwa listki laurowe, pieprz czarny w ziarnach i jarzynkę. Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godz. Ugotowaną golonkę wyjąć i można podać do drugiego dania. Można golonkę podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 min. Można też mięso obrać z kości, pokroić na małe kawałki i dodać później do zupy. Powstały wywar po gotowaniu golonki przecedzić. Wywar jest dość tłusty. Można garnek z wywarem zostawić w lodówce, żeby wytrącił się tłuszcz i delikatnie go usunąć. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Do czystego wywaru dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Zagotować. Warzywa potrzebują dosłownie kilka minut. Do gotującego się wywaru z warzywami dodać starte na tarce o grubych oczkach kiszone ogórki. Jeszcze gotować kilka minut. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, to dodać sos spod ogórków ze słoika. Dodać śmietankę i ugotowany wg przepisu na opakowaniu makaron. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku i posiekany koperek. Zupę podawać gorącą. Smacznego.