Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jest bardzo delikatne w smaku i moim zdaniem to rarytas dla podniebienia.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 465
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 465
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Składniki
Rozgrzać połowę masła na patelni na ogniu średnim i dodać pieczarki krojone w plastry i przyprawić solą , pieprzem i dusić około 8 minut tak by uzyskać złoty kolor.Następnie zdjąc patelnię z ognia.
Pozostałą część masła rozgrzać w garnku i dodać szalotkę ,cebulę i dusić około 3 minut.Mieszająć dodać mąkę i gotować około 2 minut po czym wlać wino lub sherry oraz bulion.
Podzielić pieczarki na 4 części i 1 z nich odłożyć na bok.Resztę dodać do garnka i gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszająć. po ostudzeniu zupy zmiksować składniki drobno) Można użyć malaksera ale wtedy należy oddzielić płyn od stałych części zupy i ponownie połączyć z płynem już po zmiksowaniu.
Przelać w całości zupę do garnka i dodać śmietanę , pozostałe pieczarki i pietruszkę. Podgrzewać około 5 minut ,dodać na końcu sok z cytryny i jeśli trzeba to doprawić przyprawami.Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.