Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa pieczarkowa według babcinego przepisu Anieli to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia domowego ciepła, zapachu świeżych warzyw i prostoty kuchni. Obok niej nie da się przejść obojętnie. To jeden z najlepszych pomysłów na rodzinny obiad, bo zupa jest aromatyczna, kremowa i bardzo esencjonalna. Do tego nie wymaga skomplikowanego przygotowania. Będziesz wracać do tego przepisu na zupę wielokrotnie!
Nasz przepis na zupę pieczarkową według przepisu babci Anieli to klasyczne, codzienne danie, które sprawdzi się zarówno jako rozgrzewający obiad w chłodniejsze dni, jak i delikatna propozycja na lekki posiłek. W tej wersji królują podsmażone pieczarki i świeże warzywa, które tworzą łagodny, naturalny bulion. Dzięki użyciu podstawowych składników, takich jak marchew, ziemniaki, cebula i śmietana, pieczarkowa zupa zyskuje kremową konsystencję i delikatny smak, a zarazem jest sycąca i pożywna.
Nuta majeranku, odrobina czosnku i świeża natka pietruszki nadają jej charakteru i aromatu, który trudno pomylić z czymkolwiek innym. Ten przepis na zupę pieczarkową babci nie tylko smakuje tak, jak dawniej — jest też bardzo prosty do wykonania. Nie wymaga ani kosztownych składników, ani długich godzin spędzonych przy kuchence.
Pierwszym i jednocześnie najważniejszym krokiem jest przygotowanie bulionu warzywnego do zupy pieczarkowej. Marchew, pietruszka i seler gotowane z liściem laurowym i zielem angielskim stanowią jego bazę – im dłużej gotujemy wywar na małym ogniu, tym głębszy i pełniejszy będzie jego smak. Nie zapomnij dobrze go przyprawić, bo bez tego będzie mdły. Warto posolić bulion dopiero po wyjęciu warzyw, żeby zupa nie była zbyt słona po dodaniu pieczarek i śmietany. Na koniec to ty ostatecznie decydujesz o tym, które warzywa zostawiasz. Kiedy się ugotują, wystarczy pokroić je w drobną kostkę i wrzucić ponownie do garnka. Ziemniaki warto dodawać do bulionu, dopiero gdy warzywa korzeniowe będą już ugotowane.
Pieczarki najlepiej podsmażyć oddzielnie z cebulą i czosnkiem – nie tylko uwolnią wtedy swój intensywny aromat, ale także zyskają lekko złocisty kolor, co pozytywnie wpływa na smak całej zupy. Nie ma potrzeby długiego smażenia. Wystarczy, że odparują nadmiar wody i lekko się zrumienią.
Nie mogłoby być przygotowywania zupy pieczarkowej według przepisu babci bez jej zabielenia. W tej wersji zrobisz to w tradycyjny sposób. Zahartuj śmietanę przed dodaniem jej do zupy, aby uniknąć ryzyka zwarzenia się.
W naszym przepisie na najlepszą zupę pieczarkową są podstawowe składniki, które masz w domu albo są dostępne w sklepie o krok od ciebie. Możesz też go delikatnie zmodyfikować, uzyskując jeszcze głębszy smak:
Zupa pieczarkowa ma delikatny, kremowy charakter, który świetnie komponuje się z klasycznymi przyprawami kuchni polskiej. W tradycyjnym przepisie babci znajdziesz liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i majeranek – to podstawa, która wydobywa smak bulionu warzywnego i naturalny aromat pieczarek. Jak możesz jeszcze urozmaicić zupę? Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, która dobrze współgra ze smakiem śmietany. Delikatny, ale wciąż polski smak, zapewnia koperek albo majeranek. Głębię uzyskasz z kolei dzięki dodatkowi odrobiny tymianku.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 131
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 131
Składniki
Obierz marchwie i pietruszkę. Przetnij na kilka mniejszych kawałków. Obierz też seler. Wrzuć wszystkie warzywa do garnka i zalej litrem wody (może być odrobinę więcej, podczas gotowania bulion się zredukuje). Dopraw zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotuj warzywa do miękkości. W tym czasie obierz ziemniaki i podziel je na kostkę.
Umyj, osusz i posiekaj pieczarki. Może być w plastry albo w kostkę. Cebulę także pokrój drobno. Czosnek obierz i posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Teraz wyciągnij warzywa z bulionu. Te, na które masz ochotę, posiekaj drobniej i dodaj do zupy. Najlepiej zostaw samą marchewkę. Wrzuć ją do garnka, posól i popieprz całość.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę, zeszklij ją wraz z czosnkiem. Dodaj też pieczarki. Podsmaż chwilę. Przełóż całość do garnka wraz z ziemniakami. Gotuj około 15 minut. Zahartuj śmietanę wraz z wywarem, a następnie dodaj ją do zupy. Dopraw majerankiem. Zagotuj. Podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki. Tak przygotowana zupa dobrze smakuje ze świeżym pieczywem.