Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednym z najlepszych pomysłów na rodzinny obiad jest zupa pieczarkowa. Przepis babci Anieli z pewnością przypadnie wam do gustu. Jest aromatyczna, kremowa i bardzo esencjonalna, dlatego też warto wracać do niego raz na jakiś czas.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 111
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 111
Składniki
Obierz marchwie i pietruszkę. Przetnij na kilka mniejszych kawałków. Obierz też seler. Wrzuć wszystkie warzywa do garnka i zalej litrem wody (może być odrobinę więcej, podczas gotowania bulion się zredukuje). Dopraw zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotuj warzywa do miękkości. W tym czasie obierz ziemniaki i podziel je na kostkę.
Umyj, osusz i posiekaj pieczarki. Może być w plastry albo w kostkę. Cebulę także pokrój drobno. Czosnek obierz i posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Teraz wyciągnij warzywa z bulionu. Te, na które masz ochotę, posiekaj drobniej i dodaj do zupy. Najlepiej zostaw samą marchewkę. Wrzuć ją do garnka, posól i popieprz całość.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę, zeszklij ją wraz z czosnkiem. Dodaj też pieczarki. Podsmaż chwilę. Przełóż całość do garnka wraz z ziemniakami. Gotuj około 15 minut. Zahartuj śmietanę wraz z wywarem, a następnie dodaj ją do zupy. Dopraw majerankiem. Zagotuj. Podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki. Tak przygotowana zupa dobrze smakuje ze świeżym pieczywem.