Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa pieczarkowa zabielana"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 103
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31257
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 103
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31257
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Składniki
Oczyść starannie obydwie marchewki oraz pietruszkę, pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Ziemniaki obierz, wypłucz, pokrój w kosteczkę. Połówkę pora umyj pod bieżącą wodą, poszatkuj.
Pieczarki oczyść, opłucz, odetnij końcówki ogonków. Jeśli chcesz, obierz kapelusze. Pokrój je w plasterki. Połowę pieczarek włóż do garnka. Dodaj marchewkę, pietruszkę i por. Zalej gorącym bulionem warzywnym (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu 15 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzej masło. Wrzuć resztę pieczarek, przesmaż. Gdy się zezłocą, oprósz je solą. Dodaj do zupy.
Śmietanę zmiksuj razem z połową łyżeczki mąki oraz 1-2 chochelkami zupy. Wlej do garnka. Wymieszaj starannie. Podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. Na koniec gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i posyp drobno posiekaną natką.
Czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 2 zł.
Grzyby dobrze komponują się z serami: żółtego używaj do zapiekania oraz faszerowania, z niebieską pleśnią – do doprawiania sosów grzybowych. Do zagęszczenia zupy wybierz zaś serek topiony.
. Pieczarek na zupę nie musisz obierać. Wystarczy je tylko starannie oczyścić.Źródło: Świat kobiety