Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Plujka Wyśmienita ( Powstańcze menu )

Zupa Plujka Wyśmienita ( Powstańcze menu )

Autor:

Przepisów i artykułów: 767 Ocena: 14945

Dodano:

Odsłon: 354

Powstańcza zupa z wspomnień babci. 1 sierpnia o godz. 17.00 w Warszawie rozpoczęły się heroiczne zmagania powstańców z hitlerowskim okupantem, które trwały do 2 października 1944 r. Początkowo posiłki przygotowywali cywile. Nie żałowali, tego co mieli najlepszego w domu. Zdarzała się też konina. Niestety dzisiaj miałam problem z dostaniem jęczmienia , więc użyłam kaszy jęczmiennej wiejskiej. Koninę zastąpiłam wędzoną piersią kurczaka. Ale podaję oryginalny przepis na to danie.

Składniki

  • 4 garście jęczmienia ( u mnie kasza jęczmienna wiejska 200 g )
  • 1 litr wody
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 marchewki
  • Dodatkowo : gotowana lub solona i wędzona konina ( u mnie wędzona pierś kurczaka )
  • Czasem dodawano zacierki z mąki, garść fasoli
  • gałązka lubczyku, szczypta soli i ew. pieprzu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa Plujka Wyśmienita ( Powstańcze menu )

Przygotowanie

  1. Jęczmień kręcono w młynku ręcznym, lub rozgniatano w moździerzach.
    My możemy to zrobić w elektrycznym młynku do kawy.
    Ja użyłam kaszy jęczmiennej.
    Do gotującej się wody wrzucali jęczmień, pokrojone warzywa, jak mieli to i lubczyk.
    Ciągle mieszając gotowano 20-30 minut.
    Po ugotowaniu dodawano ( jak mieli ) mięso z koniny, okraszali masłem.
    Czasem dodawano zacierki lub fasolę.
    Takie to były czasy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń