Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powstańcza zupa z wspomnień babci. 1 sierpnia o godz. 17.00 w Warszawie rozpoczęły się heroiczne zmagania powstańców z hitlerowskim okupantem, które trwały do 2 października 1944 r. Początkowo posiłki przygotowywali cywile. Nie żałowali, tego co mieli najlepszego w domu. Zdarzała się też konina. Niestety dzisiaj miałam problem z dostaniem jęczmienia , więc użyłam kaszy jęczmiennej wiejskiej. Koninę zastąpiłam wędzoną piersią kurczaka. Ale podaję oryginalny przepis na to danie.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5028
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419373
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5028
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419373
Składniki
Jęczmień kręcono w młynku ręcznym, lub rozgniatano w moździerzach. My możemy to zrobić w elektrycznym młynku do kawy. Ja użyłam kaszy jęczmiennej. Do gotującej się wody wrzucali jęczmień, pokrojone warzywa, jak mieli to i lubczyk. Ciągle mieszając gotowano 20-30 minut. Po ugotowaniu dodawano ( jak mieli ) mięso z koniny, okraszali masłem. Czasem dodawano zacierki lub fasolę. Takie to były czasy.