Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborna i zdrowa domowa pomidorówka na gęsinie, która nadaje zupie wyjątkowego smaku. Do niej lane kluski-zupa pyszna jak u babci!
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17280
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 137
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4881
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7655
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17280
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 137
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4881
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7655
Składniki
Wstawiamy wywar na zupę. Rosołowe z gęsi wkładamy do dużego garnka (ok. 3 l) i zalewamy wodą tak, aby je całkowicie przykryć ( potrzebowałyśmy 1,5 l wody). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i cebulę. Wywar po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5-2 godziny. Po tym czasie przyprawiamy go wg uznania, wrzucamy koncentrat pomidorowy. Następnie wywar przecedzamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Na koniec wlewamy śmietankę.
Robimy lane kluski. Do małego garnuszka wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę. Dobrze mieszamy jajka z mąką łyżką lub ubijamy mikserem, aż zrobi się jednolite, lejące ciasto. Jeśli będzie za gęste dodajemy trochę wody, jeśli za rzadkie mąkę. Ciasto ma się lać wolno, grubym strumieniem. Wstawiamy w garnku wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i solimy. Bierzemy lejek( średniej wielkości ) i lejemy ciasto przez lejek na gotującą się wodę, mieszając wodę od czasu do czasu( przeganiając kluski ), aby się nie sklejały. Gotujemy kluseczki jeszcze 2-3 minuty i przecedzamy przez sitko.
Na talerzach rozkładamy ugotowane lane kluski, pokrojoną marchewkę i nalewamy pomidorową. Pomidorowa z lanymi kluskami na gęsinie gotowa!