Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 245

Dodano:

Odsłon: 119

Prosta i popularna zupa, ale trochę inaczej niż zwykle.

Składniki

  • Pomidory dojrzałe około 10 szt.
  • Cebula biała duża 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ryż biały długoziarnisty 1 szklanka
  • Olej do smażenia 3 łyżki
  • Słonecznik łuskany około 1 szklanki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Jogurt naturalny opcjonalnie
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zblendować.

  2. Cebulę obrać, drobno posiekać i smażyć na oleju aż będzie miękka.

  3. Do cebuli dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, ciągle mieszając, przez około 2-3 minuty. Należy pilnować, aby czosnek się nie przypalił.

  4. Do usmażonej cebuli z czosnkiem dodać zblendowane pomidory, jedną szklankę wody i doprowadzić całość do wrzenia.

  5. Ryż przepłukać na sitku pod bieżącą wodą i dodać do pomidorów.

  6. Gotować przez około 10 minut, posolić do smaku i odstawić na kolejne 10 minut, aby ryż zmiękł.

  7. Słonecznik uprażyć na suchej patelni często mieszając.

  8. Zupę podawać z prażonym słonecznikiem i opcjonalnie z jogurtem naturalnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń