Zupa na zdrowie. Przygotowałam ją ze składników przeciwzapalnych. Produkty przeciwzapalne wycofują choroby. Należą do nich min. błonnik, polifenole, beta karoten, likopen, magnez, cynk. Głównym bohaterem zupy jest beta karoten i likopen.
Zupa przeciwzapalna
Składniki
- 1/2 dyni piżmowej ( średnia wielkość)
- 2 marchewki
- 1 średni batat
- korzeń pietruszki
- garść czerwonej soczewicy
- 1 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Przyprawy po łyżeczce: kurkumy, tarty imbir, roztarty ząbek czosnku, mielony kmin rzymski
- szczypta czarnego pieprzu oraz cynamonu
- 1-2 łyżeczki soli himalajskiej
- prażone pestki dyni i słonecznika
Składniki
- 1/2 dyni piżmowej ( średnia wielkość)
- 2 marchewki
- 1 średni batat
- korzeń pietruszki
- garść czerwonej soczewicy
- 1 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Przyprawy po łyżeczce: kurkumy, tarty imbir, roztarty ząbek czosnku, mielony kmin rzymski
- szczypta czarnego pieprzu oraz cynamonu
- 1-2 łyżeczki soli himalajskiej
- prażone pestki dyni i słonecznika

Etapy przygotowania
Obrać warzywa i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i dodać warzywa i przyprawy. Chwilę poddusić. Wlać wodę do zakrycia warzyw i dodać wypłukaną soczewicą. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Zupę zmiksować. Podawać z prażonymi nasionami.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 32
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 285
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 61
Ostatnio komentowane przepisy
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 32
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 285
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 61



Składniki
- 1/2 dyni piżmowej ( średnia wielkość)
- 2 marchewki
- 1 średni batat
- korzeń pietruszki
- garść czerwonej soczewicy
- 1 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Przyprawy po łyżeczce: kurkumy, tarty imbir, roztarty ząbek czosnku, mielony kmin rzymski
- szczypta czarnego pieprzu oraz cynamonu
- 1-2 łyżeczki soli himalajskiej
- prażone pestki dyni i słonecznika
Obrać warzywa i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i dodać warzywa i przyprawy. Chwilę poddusić. Wlać wodę do zakrycia warzyw i dodać wypłukaną soczewicą. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Zupę zmiksować. Podawać z prażonymi nasionami.