Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa rakowa"
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 875
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 791
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 35
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 875
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 791
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 35
Składniki
Raki gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kopru około 15 min., aż staną się czerwone.
Wybrać mięso z szyjek (czyli odwłoków) i nóżek (szczypiec), połowę skorup zostawić do nadziania.
Pozostałe skorupy, szyjki i nóżki oraz wszystkie resztki utłuc w moździerzu na miazgę. Dodać 2/3 masła i utłuc znowu starannie.
Masę rakową smażyć na maśle na małym ogniu. Następnie podlać rosołem i dusić minimum godzinę.
Gdy całość nabierze intensywnego rakowego koloru, dodać mąkę, poddusić.
Przecedzić przez gęste sito lub rzadkie płótno.
Zaprawić śmietaną, wrzucić posiekany koperek, zagotować.
Skorupki rakowe nadziać masą z rakowego mięsa wymieszanego z bułką tartą, masłem, żółtkiem i koprem, gałką muszkatołową i solą.
Nadziane skorupki ułożyć na dnie talerzy, zalać zupą rakową.
* Najsmaczniejsze są raki czarne (szlachetne), w okresie lipiec-sierpień.
* Należy uważać, by nie przegotować raków, bo będzie je trudno obrać.
* Do zupy można dolać pół szklanki białego francuskiego wina.
* Zupę można podawać z ugotowanym osobno ryżem.Źródło: Życie na Gorąco Retro