Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na dzisiejszą obiado kolację przygotowałem magiczną zupę - Bouillabaise à l’ anglaise Sama zupa wywodzi się od starożynych greków a konkretnie "Greków Jońskich" którzy założyli kolonie na terenach dzisiejszej , fancuskiej Marsylii. Zupa ta w starożytności nazywała się Kakavia i była robiona z małych ryb, małży i warzyw. Po wiekach nazwano ją - Bouillabaisse (czyt. bujabes) – zupa rybna, znana na wybrzeżach Morza Śródziemnego, choć tylko jedna jej odmiana, przyrządzana w okolicach Marsylii, zdobyła sławę światową. Nazwa pochodzi z języka oksytańskiego i oznacza dwie podstawowe czynności wykonywane przy przyrządzaniu zupy (bolhir – gotowanie i albaissar – odcedzanie). Do przyrządzenia zupy wykorzystuje się różne gatunki ryb morskich, czosnek, pomidory, oliwę, pieprz i szafran. Po ugotowaniu zupy przecedza się ją przez sito do wazy, a gotowane w niej ryby, langusty i kraby podaje się na osobnym półmisku. Do zupy bouillabaise podaje się w Marsylii pieczywo zwane marette. Harriet Münster-Ledenburg w swojej książce kucharskiej wyróżnia dwa typy Bouillabaise – francuski i angielski. Bouillabaise à l’ anglaise miała być mniej esencjonalna, podawana z dodatkiem pietruszki – właściwa także dla osób będących na diecie. W czasach Wiktoriańskich do przyrządzania tej zupy używano ryb takich jak szproty czy inne małe ryby a także małże i ostrygi a z warzyw nawet kapustę, ziemniaki, fenkuł i korzeń pietruszki. Ja w swojej wersji użyłem szprotów, greckich małży i warzyw takich jak kapusta , ziemniaki kolorowych odmian, Topinambur, marchew i fenkuł , por a także białe wino , false safron, Anyżek, chilli, czosnek, łyżkę śmietany i jaja na twardo. Inspiracją dania jest słynna Andromeda (postać z mitów) , która była malowana nago nawet w czasach Wiktoriańskich, gdzie nagość była "zakazana" a jej galaktyka świeci jasno na wieczornym niebie bo tak nazwano galaktykę zwaną również Messier 31, M31 lub NGC 224, a wcześniej także Wielką Mgławicą w Andromedzie[b]) – galaktyka spiralna, leżąca około 2,52 miliona lat świetlnych od Ziemi w gwiazdozbiorze Andromedy. Zupa zresztą ta, została w rzeczywistości uwieczniona w nazwie planetoidy (8523) Bouillabaisse.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1430
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1430
Składniki
Na rozgrzany w garnku olej wrzucić należy nasiona fenkułu i anyż, podsmażyć odrobinę . Do tego dodać pokrojoną cebulę. W między czasie w bulionie gotuje się rybę i małże , które po ugotowaniu przecedza się przez sito , zaś grusze kawałki ryby i małże odkłada się na półmisek. Do posmażonych lekko ziaren fenkułu dodaje się pozostałe warzywa posiekane , blanszując delikatnie. Po czym zalewa się wiem białym i gotuje przez chwilę. Następnie dodajemy wywar z ryb i bulionu i wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Podajemy danie na talerzu z kawałkami ryb i małżami i opcjonalnie grzankami chleba.