Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy nie gotowałam zup rybnych, bo byłam przekonana, że nie mogą być smaczne. I jakże się myliłam! Omyliłam tyle lat i tyle zup i tyle rybich głów się zmarnowało w koszu!Ale tragedii nie ma i gotuje się dalej. Więc dobrze, karp czekał w zamrażalniku od Wigilii (biedak spóźnił się na Boże Narodzenie) a teraz trzeba z nim coś zrobić. W tym czasie, kiedy karp się przyprawia, po raz pierwszy gotujemy zupę z ryby. Zapraszam. Jest naprawdę przepyszna.
Garnek, durszlak, naczynie, łyżka
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220
Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1367
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 891
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220
Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1367
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 891
Składniki
Obieramy warzywa i myjemy seler, tniemy na pół w tym czasie kiedy nastawiamy wodę do gotowania. Wrzucamy warzywa po obraniu i umyciu na zimną wodę. Głowę karpia wrzucamy do naczynia z wodą, aby krew spłynęła i nie było za wiele fusów w wodzie. Nastawiamy równolegle wodę na makaron i gotujemy wg przepisu.
Na gotującą się wodę wrzucamy głowę karpia, liść laurowy, ziele oraz kardamon.
Po 5 minutach gotowania dodajemy lubczyk, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Po 5 minutach gotowania dodajemy miętę oraz płatki chili. Mięty nie gotujemy długo, bo rosołek stanie się zielony! Więc wrzucamy ją przed końcem gotowania.
Odcedzamy makaron na durszlaku i trzymamy na boku Odcedzamy również zupę rybną na durszlaku. Głowę obieramy (mięso będzie łatwo odchodziło od kości) i wrzucamy kawałki mięsa na przygotowaną w miseczkach zupę z makaronem.
Podajemy na gorąco.