Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Zupa rybna z karpia
  • Zupy
  • Przepis na

Zupa rybna z karpia

17.07.2025 Odsłon: 37
5.0 (1 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Przepis na zupę rybną z karpia 

To pyszna zupa, która zachwyca prostotą składników i naturalnym aromatem – nie potrzebuje wymyślnych dodatków ani mocnych przypraw, bo całą jej siłą jest dobrze przygotowany wywar na włoszczyźnie i świeżej rybie. Wystarczy tak naprawdę lekko opalona cebula, natka pietruszki, majeranek, sól i pieprz. 

Przepis na zupę rybną z karpia rozpoczyna się od przygotowania esencjonalnego wywaru. Przydadzą ci się do niego proste warzywa, czyli marchewki, pietruszka, seler naciowy, por oraz cebula. Aby bulion był bardziej aromatyczny, ugotuj go z liśćmi laurowymi, które możesz później wyciągnąć. Dopiero później dodasz oczyszczonego i pokrojonego na płaty karpia (bez głowy). Przygotowywanie nie zajmie ci dużo czasu, a poza tym możesz zrobić sam wywar dzień wcześniej i go podgrzać. 

Zupa rybna z karpia to doskonały wybór na wigilijną kolację albo obiad w okresie jesienno-zimowym. Prosta w przygotowaniu, klarowna i aromatyczna pięknie prezentuje się jako pierwszy ciepły posiłek na stole. Możesz ją podać solo albo z ulubionymi dodatkami.   

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Czy trzeba zabielać zupę rybną? 

W wielu polskich domach, szczególnie tam, gdzie mocno pielęgnuje się wigilijną tradycję postną, zupę rybną podaje się czystą bez dodatku śmietany czy mleka. Dzięki temu ma piękny, klarowny, lekko złocisty kolor i mocno wyczuwalny smak rybnego wywaru. Taka wersja zupy rybnej z karpia jest lekka oraz delikatna. Świetnie pasuje jako pierwsze danie na ciepło przy rodzinnym stole.  

Jeśli lubisz bardziej gęste i lekko słodkie potrawy, możesz dodać do zupy z karpia śmietankę kremówkę (z kartonika). Stanie się bardziej aksamitna, a ryba będzie mniej wyczuwalna. Alternatywą jest śmietana kwaśna 18%, jednak wtedy pamiętaj o tym, aby ją wcześniej zahartować. Gotową zupę po dodaniu śmietany nie gotuj i nie doprowadzaj do wrzenia. Tylko delikatnie podgrzej kilka minut. 

Jak przygotować esencjonalny wywar do zupy rybnej? 

Do wywaru koniecznie dodaj klasyczną włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, selera (tutaj świetnie sprawdza się seler naciowy, który wnosi subtelny, świeży aromat) i kawałek pora. Nie zapomnij o cebulce opalonej nad palnikiem albo przypieczonej na suchej patelni. To drobny trik, który sprawia, że wywar zyskuje piękny kolor i delikatnie dymny posmak.  

Wywar warzywny gotuj przynajmniej 30-35 minut aż warzywa zrobią się miękkie. Ustaw bardzo mały ogień, tak samo jak w przypadku gotowania domowego rosołu. Dzięki temu warzywa oddadzą wszystkie aromaty, a wywar stanie się klarowny i esencjonalny. Po tym czasie warzywa możesz pokroić i później dorzucić je do gotowej zupy albo zostawić tylko te ulubione. 

Gdy wywar warzywny jest już gotowy, dopiero wtedy wkłada się do niego pokrojonego karpia. Dzięki temu ryba gotuje się w aromatycznym wywarze, a nie w samej wodzie. Karp nie potrzebuje długiego gotowania – wystarczy 25–30 minut. 

Z czym podawać zupę rybną z karpia? 

Zupę rybną z karpia możesz z powodzeniem podać solo, w czystej postaci, z kawałkami warzyw i delikatnym mięsem ryby. Na specjalną okazję warto ją urozmaicić, aby była bardziej sycąca. Najpopularniejszy dodatek do drobny makaron, np. łazanki, muszelki albo cienkie wstążki. Makaron lekko chłonie aromatyczny wywar i sprawia, że zupa staje się bardziej treściwa.  

A jeśli chcesz zaskoczyć gości, podaj grzanki. Wbrew pozorom pasują one nie tylko do gęstych kremów. Świetnie przełamią klarowny bulion. Możesz też postawić na klasyczne świeże pieczywo — pajdę chleba na zakwasie lub bułkę pełnoziarnistą. W niektórych regionach Polski do zupy rybnej z karpia serwuje się niewielkie lane kluski albo szare kluski, które świetnie zastępują makaron i jeszcze bardziej sycą.  

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Bella1985
Bella1985
Desery

Deser Snickers

Desery Deser Snickers

Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Kremy

Odsłon: 85253

do 30 min 30 min
72
smaker
smaker
Desery

Lody dubajskie

Desery Lody dubajskie

Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Lody
  • Ciasta

Odsłon: 2540

do 30 min 30 min
6
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

Przekąski Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Zapiekanki

Odsłon: 9985

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki po kaszubsku

Przetwory Ogórki po kaszubsku

Polecam. Bardzo dobre.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3197

do 30 min 30 min
18
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3994

do 30 min 30 min
34
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7109

do 30 min 30 min
44
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Bella1985
Bella1985
Desery

Deser Snickers

Desery Deser Snickers

Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Kremy

Odsłon: 85253

do 30 min 30 min
72
smaker
smaker
Desery

Lody dubajskie

Desery Lody dubajskie

Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Lody
  • Ciasta

Odsłon: 2540

do 30 min 30 min
6
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

Przekąski Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Zapiekanki

Odsłon: 9985

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki po kaszubsku

Przetwory Ogórki po kaszubsku

Polecam. Bardzo dobre.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3197

do 30 min 30 min
18
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3994

do 30 min 30 min
34
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7109

do 30 min 30 min
44
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Zupa rybna z karpia
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Wywar:
  • 2-2,5 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • por (biała i jasnozielona część)
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
Dodatkowo:
  • 1 karp oczyszczony
  • pół łyżeczki natki pietruszki
  • pół łyżeczki majeranku
Sposób przygotowania:
1

Marchewki, pietruszkę i selera obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Pora przekrój wzdłuż. Cebulę możesz opalić nad palnikiem lub na suchej patelni, aby wzmocnić smak wywaru. Wszystkie warzywa przełóż do dużego garnka, wlej wodę, dodaj liście laurowe, sól i kilka ziaren pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.

2

W tym czasie możesz przygotować karpia, czyli umyć go i upewnić się, że jest dobrze oczyszczony. Pokrój go na kilka płatów.

3

Z wywaru wyciągnij wszystkie warzywa. Przełóż karpia i gotuj około 30 minut. W tym czasie pokrój marchewkę, pietruszkę, pora i seler w kostkę. Jeśli jakiegoś warzywa nie chcesz w zupie, to pomiń je.

4

Wyciągnij karpia i oddziel mięso ryby od ości. Dodaj je wraz z pokrojonymi warzywami do garnka. Dodaj natkę pietruszki, majeranek i dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Gotuj około 15 minut.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki