Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszna zupa, która zachwyca prostotą składników i naturalnym aromatem – nie potrzebuje wymyślnych dodatków ani mocnych przypraw, bo całą jej siłą jest dobrze przygotowany wywar na włoszczyźnie i świeżej rybie. Wystarczy tak naprawdę lekko opalona cebula, natka pietruszki, majeranek, sól i pieprz.
Przepis na zupę rybną z karpia rozpoczyna się od przygotowania esencjonalnego wywaru. Przydadzą ci się do niego proste warzywa, czyli marchewki, pietruszka, seler naciowy, por oraz cebula. Aby bulion był bardziej aromatyczny, ugotuj go z liśćmi laurowymi, które możesz później wyciągnąć. Dopiero później dodasz oczyszczonego i pokrojonego na płaty karpia (bez głowy). Przygotowywanie nie zajmie ci dużo czasu, a poza tym możesz zrobić sam wywar dzień wcześniej i go podgrzać.
Zupa rybna z karpia to doskonały wybór na wigilijną kolację albo obiad w okresie jesienno-zimowym. Prosta w przygotowaniu, klarowna i aromatyczna pięknie prezentuje się jako pierwszy ciepły posiłek na stole. Możesz ją podać solo albo z ulubionymi dodatkami.
W wielu polskich domach, szczególnie tam, gdzie mocno pielęgnuje się wigilijną tradycję postną, zupę rybną podaje się czystą bez dodatku śmietany czy mleka. Dzięki temu ma piękny, klarowny, lekko złocisty kolor i mocno wyczuwalny smak rybnego wywaru. Taka wersja zupy rybnej z karpia jest lekka oraz delikatna. Świetnie pasuje jako pierwsze danie na ciepło przy rodzinnym stole.
Jeśli lubisz bardziej gęste i lekko słodkie potrawy, możesz dodać do zupy z karpia śmietankę kremówkę (z kartonika). Stanie się bardziej aksamitna, a ryba będzie mniej wyczuwalna. Alternatywą jest śmietana kwaśna 18%, jednak wtedy pamiętaj o tym, aby ją wcześniej zahartować. Gotową zupę po dodaniu śmietany nie gotuj i nie doprowadzaj do wrzenia. Tylko delikatnie podgrzej kilka minut.
Do wywaru koniecznie dodaj klasyczną włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, selera (tutaj świetnie sprawdza się seler naciowy, który wnosi subtelny, świeży aromat) i kawałek pora. Nie zapomnij o cebulce opalonej nad palnikiem albo przypieczonej na suchej patelni. To drobny trik, który sprawia, że wywar zyskuje piękny kolor i delikatnie dymny posmak.
Wywar warzywny gotuj przynajmniej 30-35 minut aż warzywa zrobią się miękkie. Ustaw bardzo mały ogień, tak samo jak w przypadku gotowania domowego rosołu. Dzięki temu warzywa oddadzą wszystkie aromaty, a wywar stanie się klarowny i esencjonalny. Po tym czasie warzywa możesz pokroić i później dorzucić je do gotowej zupy albo zostawić tylko te ulubione.
Gdy wywar warzywny jest już gotowy, dopiero wtedy wkłada się do niego pokrojonego karpia. Dzięki temu ryba gotuje się w aromatycznym wywarze, a nie w samej wodzie. Karp nie potrzebuje długiego gotowania – wystarczy 25–30 minut.
Zupę rybną z karpia możesz z powodzeniem podać solo, w czystej postaci, z kawałkami warzyw i delikatnym mięsem ryby. Na specjalną okazję warto ją urozmaicić, aby była bardziej sycąca. Najpopularniejszy dodatek do drobny makaron, np. łazanki, muszelki albo cienkie wstążki. Makaron lekko chłonie aromatyczny wywar i sprawia, że zupa staje się bardziej treściwa.
A jeśli chcesz zaskoczyć gości, podaj grzanki. Wbrew pozorom pasują one nie tylko do gęstych kremów. Świetnie przełamią klarowny bulion. Możesz też postawić na klasyczne świeże pieczywo — pajdę chleba na zakwasie lub bułkę pełnoziarnistą. W niektórych regionach Polski do zupy rybnej z karpia serwuje się niewielkie lane kluski albo szare kluski, które świetnie zastępują makaron i jeszcze bardziej sycą.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85253
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2540
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9985
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3994
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7109
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85253
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2540
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9985
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3994
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7109
Składniki
Marchewki, pietruszkę i selera obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Pora przekrój wzdłuż. Cebulę możesz opalić nad palnikiem lub na suchej patelni, aby wzmocnić smak wywaru. Wszystkie warzywa przełóż do dużego garnka, wlej wodę, dodaj liście laurowe, sól i kilka ziaren pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.
W tym czasie możesz przygotować karpia, czyli umyć go i upewnić się, że jest dobrze oczyszczony. Pokrój go na kilka płatów.
Z wywaru wyciągnij wszystkie warzywa. Przełóż karpia i gotuj około 30 minut. W tym czasie pokrój marchewkę, pietruszkę, pora i seler w kostkę. Jeśli jakiegoś warzywa nie chcesz w zupie, to pomiń je.
Wyciągnij karpia i oddziel mięso ryby od ości. Dodaj je wraz z pokrojonymi warzywami do garnka. Dodaj natkę pietruszki, majeranek i dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Gotuj około 15 minut.